Dosarul Romgaz – Interagro: Ioan Niculae dispunea mai ceva ca ministrul Economiei
- Cristian Şt. Vasilcoiu
- 9 ianuarie 2012, 19:51
Magnatul Interagro Ioan Niculae ajunsese să controleze Ministerul Economiei şi să dispună, prin intermediul funcţionarilor sus-puşi la care avea trecere, cine trebuie concediat şi cine angajat în Romgaz.
Noi dezvăluiri în dosarul Romgaz – Interagro, după audierea magnatului Ioan Niculae şi începerea urmăririi penale împotriva acestuia, pentru complot şi subminarea economiei naţionale. Potrivit surselor EVZ, Ioan Niculae avea grijă, prin intermediul prietenilor săi din Ministerul Economiei, să "dispună" înlocuirea persoanelor incomode din conducerea Romgaz, sau a Adunării Generale a Acţionarilor acestei companii, formată tot din reprezentanţi ai statului. Asta în pofida faptului că instituţiile abilitate – cel mai probabil SRI - au informat, în mod repetat, Ministerul Economiei, asupra situaţiei invite.
Pe de altă parte, compania Interagro SA nu avea statut de "consumator întreruptibil", astfel încât să beneficieze de gaze naturale la preţuri preferenţiale, ba, dimpotrivă, deţinea licenţă de furnizor de gaze naturale. Materia primă primită de Interagro SA, de la Romgaz, la preţuri preferenţiale, ajungea la şase combinate chimice (care erau, într-adevăr, declarate consumator întreruptibil) controlate, direct sau nu, de Ioan Niculae, însă acestea sunt societăţi comerciale de sine stătoare, motivează anchetatorii DIICOT.
A făcut 400 de milioane de euro într-un an
Atunci când întâmpina dificultăţi, Ioan Niculae ameninţa, prin intermediul sindicaliştilor, cu proteste sociale, închiderea combinatelor şi concedierea angajaţilor, astfel încât să-şi atingă scopul urmărit, de a primi, în continuare, gaze naturale la preţuri preferenţiale. Ulterior se deplasa personal la şedinţele Consiliului de Administraţie (CA) sau cele ale Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) Romgaz, pentru a fi sigur că-şi atinge scopurile.
Că "factorul social" era doar o scuză reiese, mai susţin anchetatorii, din faptul că el a fost abandonat, ca motivaţie, atunci când, la nivelul Ministerului Economiei, s-a aflat de existenţa dosarului de la DIICOT.
Toate acestea, pentru ca îngrăşămintele chimice obţinute cu ajutorul gazului natural primit la preţ preferenţial să fie exportate în proporţie de 80%, iar averea lui Ioan Niculae să crească cu 400 de milioane de euro, doar în 2010, potrivit ultimei ediţii a Top 300 Capital.