Dosarul Referendumului. Şefa AEP şi preşedintele INS, audieri maraton la Parchetul General

Dosarul Referendumului. Şefa AEP şi preşedintele INS, audieri maraton la Parchetul General

Şeful INS, Vergil Voineagu este în acest moment audiat de procurori.Ana Maria Pătru preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a fost audiată timp de o oră, în calitate de martor, la Parchetul General.

UPDATE 17.45 Preşedintele Institutului Naţional de Statistică Vergil Voineagu a intrat în sediul Parchetului General, pentru a  fi audiat în caliatte de martor în acest dosar. "Am venit în calitate de preşedinte al INS, nu ştiu ce calitate am în dosar", a spus Voineagu. Întrebat ce a comunicat INS Curţii Constituţionale, Vergil Voineagu a răspuns că a transmis ce există deja în comunicatul de presă. INS a transmis în 1 august Curţii Constituţionale că rezultatele provizorii ale recensământului din 2011 au fost publicate în 2 februarie 2012, iar cele definitive vor fi făcute publice în semestrul al doilea al anului 2013 şi că rezultatele provizorii "nu permit dezagregarea pe grupe de vârstă, implicit a populaţiei în vârstă de 18 ani şi peste". UPDATE 17.30 La ieşirea din sediul Parchetului, preşedinta Autorităţii Electorale Permanente a declarat că a răspuns prompt procurorilor privind adresa AEP remisă Curţii Constituţionale în 2 august şi a fost audiată în calitate de martor. Audierile au durat aproximativ o oră.   UPDATE ora 16.30 Ana Maria Pătru trebuie să dea declaraţii despre modul în care s-au întocmit listele electorale. Pe data de 3 august, Victor Ponta i-a convocat pe miniştrii Ioan Rus şi Victor Paul Dobre, precum şi pe şefa AEP, la Guvern, pentrua  discuta despre listele electorale. Ana Maria Pătru a transmis în 2 august o adresă către Curtea Constituţională - la solicitarea acestei instituţii - în care preciza că AEP nu a avut atribuţii privind întocmirea şi actualizarea listelor electorale utilizate la referendumul din 29 iulie 2012. Potrivit adresei, AEP arată că a făcut în 2011 un control la 1.241 de primării descoperind astfel că 33.308 persoane decedate nu fuseseră radiate din listele electorale permanente, cele mai numeroase fiind în comune, respectiv 22.698.  Totodată, AEP a recunoscut o serie de deficienţe şi a recomandat unificarea legislaţiei electorale şi realizarea Registrului electoral. Ana Maria Pătru va explica procurorilor atribuţiile pe care le are instituţia sa, având în vedere că Ministerul Administraţiei şi Internelor susţinea că AEP ar trebui să lămurească cifra alegătorilor.

Secretar de stat, citat la audieri Mai mulţi oficiali ai Ministerului de Interne au fost audiaţi, astăzi, la Parchetul General pentru a da explicaţii legate de modul în care au fost întocmite listele electorale. La Parchetul de pe lângă ÎCCJ era aşteptat astăzi secretarul de stat din MAI Ioan Căbulea. Acesta a cerut procurorilor o amânare deoarece este în vacanţă în străinătate. Daniel Gheorghe: "Exactitatea datelor poate fi influenţată" Procurorii i-au mai audiat  pe Daniel Gheorghe, adjunctul lui Constantin Manoloiu şi jurista de la Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor."Nu au fost făcute presiuni împotriva noastră", a declarat ofiţerul. Intrebat cu privire la informarea din 2 august in care s-a precizat ca "Ministerul Administraţiei si Internelor nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente", ajunctul şefului de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor a precizat că "exactitatea datelor poate fi influenţată, într-o măsura mai mică sau mai mare, de anumite cauze", cum ar fi neînregistrarea unor cazuri de deces sau de persoane care şi-au mutat domiciliul în străinătate. Constantin Manoloiu, acuzat de abuz în serviciu Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică (SUPC )din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au dispus, luni, 6 august, începerea urmăririi penale faţă de Constantin Manoloiu, "sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice prevăzută de art. 248 raportat la art.248 indice 1 Cod penal". "Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut faptul că învinuitul, în calitate de director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, nu a respectat dispoziţiile art.5 din HG 682/7 iulie 2012 pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice privind referendumul naţional din data de 29 iulie 2012, pentru demiterea preşedintelui României.

Ne puteți urmări și pe Google News