Editura Evenimentul si Capital

Dosarul penal cu cel mai mare prejudiciu din istoria României. FINAL INCREDIBIL, sugestiv pentru ziua de azi

Autor: | | 2 Comentarii | 15390 Vizualizari

Toţi inculpaţii din mega-dosarul Lukoil au fost achitaţi în primă instanţă. Ştirile cu achitări în dosare instrumentate de procurorii celebri ai DNA au devenit aproape banale în ultima vreme, dar acest dosar atrage atenţia prin valoarea imensă a prejudiciului, 2 miliarde de euro, şi prin scandalul provocat la demararea anchetei. În octombrie 2014 o echipă condusă de procurorul Mircea Negulescu a pus sechestru pe mai multe bunuri ale Lukoil România, provocând inclusiv un scandal politic în care au fost implicaţi la vremea respectivă preşetintele ţării, Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malghinov.

Tribunalul Prahova i-a achitat marți pe toți inculpaţii din dosarul de spălare de bani în care au fost trimiși în judecată conducătorii companiei cu capital rus Petrotel Lukoil Ploieşti. Decizia nu este definitivă. Dosarul a fost instrumentat de procurorul Mircea Negulescu, când era la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești. Astfel, au fost achitați Andrey Bogdanov, Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Dănulescu, Andrei Raţă şi Dorel Duţu, trimişi în judecată pentru folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii, spălare a banilor sau complicitate la aceste infracţiuni.

Au fost achitate, de asemenea, societăţile Petrotel Lukoil Ploieşti – pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor şi SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda – pentru complicitate la folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii şi complicitate la spălarea banilor. Cel care i-a apărat pe acuzaţi în acest proces a fost avocatul Florin Șurghie. Contactat de EVZ avocatul a spus că își rezervă dreptul de a nu da declarații în această perioadă: „Nu voi face comentarii pe marginea acestui dosar până când nu se va judeca recursul și vom avea o sentință definitivă”.

Un dosar care a debutat cu o tăcere suspectă a procurorilor

Pentru a înţelege amploarea acestui dosar şi implicaţiile lui trebuie să ne întoarcem la începutul lunii octombrie 2014. Era în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, oamenii politici erau săltaţi pe capete de către DNA, iar descinderile procurorilor la o firmă privată aproape că nu mai intrau în atenţia presei.

Numai că în dimineaţa zilei de 2 octombrie, o echipă condusă de procurorul Mircea Negulescu, pe atunci la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi un ilustru necunoscut, a descins la rafinăria Petrotel-Lukoil din Ploieşti a gigantului rus. Procurorii anunţau la vremea respectivă, după 6 ore de percheziţii, că ancheta viza fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani. A doua zi, vineri, reprezentanţii Lukoil au anunţat că nici un angajat al companiei nu a fost învinuit. A urmat un weekend liniştit şi părea că subiectul a fost îngropat, desciderea lui Negulescu rămânând fără urmări.După câteva zile a venit bomba: sechestru pe rezervele de petrol

A venit însă ziua de luni şi întreaga Românie s-a crucit de aventurile procurorului ploieştean. La ora 9 dimineaţa compania de stat Oil Terminal anunţa că a primit din partea procurilor o ordonanţă prin care se dispunea sechestrul asigurator, în valoare de 230 de milioane de euro, asupra stocurilor de petrol şi produse finite din depozitele proprii destinate rafinăriei Petrotel-Lukoil. Imediat Lukoil a anunţat încetarea producţiei la rafinăria din Ploieşti, pentru că pur şi simplu nu mai aveau cum să producă fără materie primă. Reprezentanţii companiei au anunţat de asemenea că vor depune contestaţie împotriva deciziei procurorilor. Procurorul Mircea Negulescu tocmai devenise eroul României, omul care se lupta cu evaziunea fiscală făcută de gigantul rus în ţara noastră. Dar filmul abia începuse.

Negulescu a reuşit să îi încaiere pe Ponta şi Băsescu

În după amiaza zilei de luni premierul din acea perioadă, Victor Ponta, a ieşit la rampă cu o declaraţie dură pe tema Lukoil, susţinând, în sine, că procurorul este independent, dar că trebuie găsită o soluţie ca firma să îşi continue activitatea pentru a nu pune în pericol locurile de muncă ale celor 3500 de angajaţi.

Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni şi de nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală. Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina, aici să indisponibilizezi conducte...bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiţia este independentă, îşi face datoria şi bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că aşa e cu justiţia. Eu doar sper şi ne dorim să se găsească soluţia legală prin care, pe de-o parte, să fie sancţionaţi cei vinovaţi, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu „Fiat Justitia Pereat Mundi” („Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea”-n.r.)...eu sper să fie doar cu „Fiat Justitia”, fără să piară şi lumea numai din asta”, a spus premierul.

În tot acest timp Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a anunţat că datele din dosar nu sunt publice şi a încetat orice comunicare pe subiect, singura ştire din acea zi fiind aceea că mai mulţi angajaţi Lukoil au fost audiaţi.

Ambasadorul Rusiei se implică în scandal

A doua zi, marţi 7 octombrie, compania Lukoil a anunţat că sechestrul pe conturile şi bunurile companiei a fost ridicat şi vor începe pregătirile de repornire a rafinăriei. În aceeaşi zi, CSM a anunţat că s-a sesizat în privinţa declaraţiilor premierului Victor Ponta legate de dosarul Lukoil şi va analiza cazul. Ziua de miercuri a transformat cazul Lukoil într-un război politic cu implicaţii regionale. Ambasadorul Rusie la Bucureşti din acel moment, Oleg Malghinov, a declarat că este inacceptabil modul cum sunt trataţi nişte investitori ruşi în ţara noastră şi că urmăreşte cu atenţie subiectul. În aceeaşi zi conducerea rusă a companiei, prin vocea vicepreşedintelui Vladimir Nekrasov trimis de urgenţă la Bucureşti, a anunţat că Lukoil se va retrage din România dacă procurorii nu încetează şicanele făcute prin sechestrarea rezervelor de petrol ale firmei. În acea zi vicepreşedintele companiei a avut întâlniri cu Liviu Dragnea, vicepremier în acel moment, şi Răzvan Nicolescu, ministru al Energie pe atunci.

BREAKING! Andreea Balan, operata de URGENTA! In ce stare se afla ACUM! S-a trezit intr-o BALTA de SANGE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI