Dosarul MINERIADA, prima SURPRIZĂ după trimiterea în JUDECATĂ

Dosarul MINERIADA, prima SURPRIZĂ după trimiterea în JUDECATĂ

Asociaţia 21 Decembrie 1989 se arată surprinsă că din dosarul Mineriada, trimis în judecată după 27 de ani de la evenimente, lipseşte numele lui NS Dumitru, cel care în 13-15 iunie 1990 emitea, în calitatea de prim-vicepreşedinte al FSN, “delegaţii” de “coordonator FSN pe lângă grupul de mineri participanţi la garda naţională”.

Într-o scrisoarea adresată Ministerului Public, Asociaţia 21 Decembrie 1989 cere ca judecarea celor inculpaţi în dosarul Mineriada nu va fi tergiversată:

“Catre

Ministerul Public

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie

Referinta:

Dosarul nr. 47/P/2014 - Evenimentele din 13-15 iunie 1990

Am luat act de trimiterea in judecata (fie ea si partiala) in dosarul privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, si am apreciat acest prim pas spre a face dreptate victimelor.

De astazi incepe un drum anevoios pe care speram ca dl procuror Alexandru si echipa vor fi combativi si vor inlatura tentativele de tergiversare care nu vor inceta sa apara.

Totusi, ne exprimam surprinderea ca din comunicatul public lipseste numele lui NS Dumitru, un personaj extrem de controversat din Frontul Salvarii Nationale, care a contribuit substantial la deplasarea in Bucuresti si incartituirea detasamentelor paramilitare de mineri si alti muncitori, care au servit inclusiv ca acoperire fortelor militare regulate, secrete sau la vedere ale Statului Roman; speram ca este doar o scapare, insa vor trebui facute precizari presei, care ne-a chestionat in acest sens, inclusiv cu privire la partile responsabile civilmente indicate de Asociatia 21 Decembrie 1989 si la numarul partilor vatamate care s-au constituit parti civile ca si la repararea/recuperarea prejudiciului material si moral pentru care, desi au fost cerute, nu s-au luat masuri asiguratorii!

In virtutea rolului fundamental care-i revine Procurorului General in Ministerul Public, in consonanta cu art 131-132 din Constitutie si art. 6 din Conventia EDO, din perspectiva jurisprudentei CEDO - cauza Asociatia 21 Decembrie 1989, Maries (II) Mocanu si Stoica vs.Romania si Ciobanu si altii vs.Romania care privesc direct crimele contra umanitatii din 13-15 iunie 1990, va rugam sa vegheati ca acest dosar si actul de sesizare a instantei sa nu aiba asemenea lipsuri sau neregularitati care sa-i favorizeze pe criminali.

Va rugam de asemenea sa aveti in vedere instrumentarea prioritara si adecvata procedural a restului dosarului din care se face prezenta disjungere care prin rechizitoriu se trimite instantei.

Asociatia 21 Decembrie 1989

Presedinte Teodor Maries

prin av. Antonie Popescu si av. Ionut Matei”

 

Ne puteți urmări și pe Google News