Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul Microsoft II. DNA vrea să-l ancheteze din nou pe Valerian Vreme pentru corupție
Dosarul Microsoft II. DNA vrea să-l ancheteze din nou pe Valerian Vreme pentru corupție

Dosarul Microsoft II. DNA vrea să-l ancheteze din nou pe Valerian Vreme pentru corupție

DNA a solicitat, ieri, pentru a doua oară, începerea urmăririi penale pe numele lui Valerian Vreme (foto), fost ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul Microsoft.

Solicitarea DNA a fost transmisă procurorului general al României, Augustin Lazăr, în vederea sesizării președintelui Klaus Iohannis. Conform unui comunicat al DNA, procurorii îl acuză pe Valerian Vreme că, în calitate de ministru, cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, a încheiat cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect închirierea pe o durată de 16 luni și 13 zile, cu opțiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în școli.

Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu ministerului condus de acesta, în valoare totală de 11.291.793,99 euro, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea D.Con-Net AG. Anchetatorii susțin că Valerian Vreme nu avea acordul pentru încheierea unui astfel de contract. El a fost ministru al Comunicațiilor în guvernul Boc și ales deputat pe listele PDL. Ulterior, el a migrat la PMP, apoi la UNPR.

Camera Deputaților a mai aprobat, în 13 octombrie 2014, la cererea procurorilor DNA, începerea urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme, pentru abuz în serviciu, în dosarul licențelor Microsoft. Procurorii vor să schimbe însă infracțiunea de abuz în serviciu în forma agravantă a acesteia, cea prevăzută de Legea 78/2000 de combatere a infracțiunilor de corupție, și este nevoie de un nou aviz.