Nicolae Dumitru a recunoscut faptele în faţa instanţei şi a oferit o declaraţie care explică situaţia, din punctul lui de vedere.

 

DECLARAȚIA LUI NICOLAE DUMITRU

În 2004, un prieten, Khalil, mi-a solicitat să mă întâlnesc cu Pescariu, care avea nevoie de ajutorul meu întrucât avea probleme cu Bittner Alexandru. M-am întâlnit la clubul lui Pescariu şi acolo mi-a spus că are problem cu licenţele Microsift, că firma lui are HG şi este unic distribuitor, dar Bittner îi face ptobleme.

Eu însumi am avut probleme cu Bittner între 2000 şi 2003 cu diverse controale. M-am dus la el la birou pentru a încerca să-l ajut pe Pescariu. Ştia despre ce e vorba, era în temă. Mi-a cerut 3,8 milioane de dolari şi mi-a spus că HG care o singură firmă este licențiată Microsoft, nu este în regulă. I-am spus lui Dinu pretenţia lui Bittner, şi el mi-a zis că nu are banii aceştia şi mi-a propus să intru în afacere. Să-i dau banii lui Bittner şi ulterior să-i recuperez eu din afacere.

Le-am zis că sunt dispus să intru în afacere, însă pot plăți un million de dolari, iar diferenţa o pot plăti până la sfârşitul anului. Au fost de acord. A acceptat Bittner. I am spus de la început că o să mă bag şi eu în afacere. Bittner m-a atenţionat asupra seriozităţii mele şi i-am dat un milion de dolari.

După ce am plătit prima tranşă, lucrurile s-au reaşezat. Timp de 2 -3 săptămâni a apărut o problemă la nivelul SGG. Pescariu sau Khalil mi-a zis asta. Mi-a zis că trebuie să vorbesc cu Şerban Mihăilescu pentru a debloca situaţia. Îl ştiam de 2-3 ani. Am vorbit cu Mihăilescu şi i-am dat 800 de mii de dolari. Eu m-am dus cu banii. I-am explicat situaţia, că am garantat cu 3, 8 mili dolari. I-am dat banii pentru a accelera afacerea, lucru care s-a şi întâmplat. Nu am încheiat niciun contract.

Judecător: Cum aţi recuperat banii?

Dumitru Nicolae:  Restul banilor i-am plătit lui Bittner cash. Eu şi şoferul meu i-am dus.

Am mai avut o întâlnire cu Bittner și mi-a zis că trebuie să suplimentez cu un milion de dolari. În total, 4,8 milioane de dolari. I-am comunicat lui Pescariu solicitarea şi a fost de acord. Am mai dat un milion de dolari până la sfârşitul anului.  Nu am stabilit cât să primesc în plus.  Era vorba de um comision de 2 mil şi 50 de mii de dolari. În vederea recuperării banilor daţi lui Bittner şi Mihăilescu, Khalil şi Pescariu mi-au deschis o firmă offshore în Elveţia, RunningTotal. Am făcut un contract fictiv de prestări servicii cu firma Slide a lui Pescariu. Am început să primesc în cont sumele de bani, conform ordinelor de plată. La începutul discuţiei cu Pescariu mi-a spus că pot deveni asociat în afacere.

Afacerea din 2009

Pescariu a venit la mine şi mi-a cerut 1,9 mil euro, bani care ar fi trebuit să ajungă la Dorin Cocoş pentru a-și exercita influenţa asupra Guvernului în chestiunea Microsoft. Banii i-am dat personal lui Cocoş, pe care-l cunoşteam. Banii urma să-i recuperez din afacerea Microsoft. I-am dat banii lui Dorin, iar Pescariu mi-a returnat suma, plus 1 milion de euro comisionul meu.