Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul “Jaf în codrii României”. Avizul pentru arestarea lui Hrebenciuc și Adam, discutat în Comisia Juridică
Dosarul “Jaf în codrii României”. Avizul pentru arestarea lui Hrebenciuc și Adam, discutat în Comisia Juridică

Dosarul “Jaf în codrii României”. Avizul pentru arestarea lui Hrebenciuc și Adam, discutat în Comisia Juridică

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor va discuta astăzi solicitarea DNA de arestare a lui Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam în dosarul retrocedărilor ilegale.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, sâmbătă, la finalul şedinţei Biroului Permanent că a fost sesizată Comisia juridică în legătură cu solicitarea de arestare preventivă a lui Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, în cazul cărora teoretic se poate da un răspuns în trei zile.

  • "Respectăm procedurile care sunt stabilite prin Regulament şi obligaţiile pe care le avem în lege, de îndată am convocat Biroul Permanent ca şi la domnul deputat Diniţă şi ca de obicei, în ultima perioadă v-aţi obişnuit. L-am rugat pe domnul secretar general să-i informeze pe cei doi parlamentari că începând de la 12.20 pot consulta dosarul la Comisia juridică, aşa cum a făcut şi domnul deputat Diniţă. Termenele curg de luni. Luni, marţi şi miercuri sunt primele trei zile, conform legii, pentru face raportul în Comisia juridică dacă nu va cere Comisia juridică date suplimentare de la procurorul general, aşa scrie în lege, aceasta este obligaţia noastră, nu ştiu mai multe, după care în cinci zile trebuie să-l punem pe ordinea de zi", a declarat Zgonea.

Motreanu: "ACL va vota pentru arestare"

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Dan Motreanu, a declarat sâmbătă că parlametarii ACL se vor mobiliza la şedinţa de plen pentru a vota în favoarea solicitării procurorilor DNA de încuviinţare a arestării preventive a lui Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, deputaţi PSD.

"ACL va vota pentru cererea DNA de încuviinţare a cercetării în stare de arest a deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam. De altfel, aceasta este o decizie pe care PNL şi PDL au luat-o în mod definitiv şi irevocabil faţă de independenţa justiţiei. Cu siguranţă parlamentarii ACL, deşi sunt în campania electorală, vor fi prezenţi la şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor în care se va vota cererea procurorilor", a declarat Dan Motreanu.

Totodată, Motreanu şi-a exprimat speranţa că deputatul PSD, Ioan Adam, membru al Comisiei juridice se va recuza de la momentul votului din Comisie în ceea ce priveşte raportul asupra dosarului său.

Avizul cerut de DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea lui Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a transmis procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, în dosarul privind suspiciuni de corupţie legate de atribuirea unor mari suprafeţe de teren forestier.