Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a hotărât anularea deciziei de achitare a foștilor ofițeri de Securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, implicați în torturarea disidentului Gheorghe Ursu. Cauza va fi rejudecată de la zero, după admiterea cererilor de revizuire depuse de procurori și de familia Ursu.
În 2023, ICCJ achitase definitiv pe cei doi foști ofițeri de Securitate
Disidentul Gheorghe Ursu, un simbol al luptei împotriva regimului comunist, a fost supus unor acțiuni represive sistematice în anii ’80. Fiind arestat în 1985 pentru presupuse infracțiuni de drept comun, a fost de fapt vizat pentru opiniile sale antiregim și scrisorile trimise postului de radio "Europa Liberă". Gheorghe Ursu a murit în noiembrie 1985, după ce a fost torturat în detenție.
În 2023, ICCJ îi achitase definitiv pe cei doi foști ofițeri de Securitate, motivând că nu există dovezi suficiente pentru incriminarea lor. Achitarea a stârnit indignare în rândul opiniei publice și al istoricilor, fiind considerată un afront adus adevărului istoric și memoriei victimelor comunismului.
Argumentele procurorilor: au apărut noi dovezi de la CNSAS
Parchetul General a solicitat revizuirea hotărârii, invocând noi dovezi obținute de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Materialele arată că represiunea exercitată de Securitate avea un caracter sistematic, contrar concluziilor inițiale ale instanței.
"Faptele și împrejurările noi susțin o cu totul altă situație de fapt decât cea reținută anterior, circumscriindu-se adevărului istoric", au precizat procurorii.
Familia Ursu: „Achitarea inițială, o insultă la adresa victimelor”
Andrei Ursu, fiul disidentului, a catalogat achitarea inițială drept "un șoc" și "o insultă la adresa memoriei victimelor regimului comunist". El susține că influența Securității încă persistă, afectând justiția.
IICCMER a subliniat că decizia de achitare deschidea calea reabilitării regimului comunist, punând în pericol statul de drept.
Gheorghe Ursu a fost supus unor torturi sistematice și ucis
Inginer, scriitor și opozant al regimului Ceaușescu, Gheorghe Ursu a fost urmărit de Securitate pentru opiniile sale critice. În septembrie 1985, a fost arestat sub pretextul deținerii ilegale a 17 dolari. A fost supus unor torturi sistematice de către ofițerii de Securitate și alți deținuți, la ordinul autorităților.
Trei persoane au fost anterior condamnate pentru implicarea în moartea lui Gheorghe Ursu: col. (r) Tudor Stănică, col. (r) Mihai Creangă și deținutul de drept comun Marin Clită. Totuși, niciuna dintre pedepse nu a reflectat pe deplin gravitatea faptelor.
Hotărârea ICCJ de a relua procesul este văzută ca un pas important spre recunoașterea oficială a crimelor regimului comunist și restabilirea adevărului istoric. "Este o victorie simbolică pentru memoria victimelor represiunii, dar și o dovadă că justiția poate îndrepta erorile trecutului", a declarat un reprezentant al societății civile.