DOSARUL FNI. Sorin Ovidiu Vîntu, acuzat şi de spălare de bani
- Virgil Burl ă
- 19 iulie 2012, 13:28
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus din Penitenciarul Rahova pentru a fi audiat în dosarul FNI, în care este cercetat pentru spălare de bani şi instigare la delapidare. Prejudiciul a fost de 5,4 milioane de doalari.
UPDATE. Omul de afaceri a stat la Parchet mai puţin de 20 de minute. Nici la ieşire nu a vrut să facă declaraţii. Vîntu a fost adus la Parchetul General cu o ambulanţă. SOV este încarcerat la Penitenciarul Rahova, fiind condamnat la un an de închisoare cu executare în dosarul în care la şantajat pe omul de afaceri Sebastian Ghiţă. Potrivit procurorilor, materialul probator administrat după începerea urmăririi penale, demonstrează faptul că o parte din imobilele intrate în proprietatea SC Imobiliar Network 2002, societate controlată de Vîntu, au fost închiriate pentru diferite sume de bani. A spălat şi banii din chirii Potrivit uinui comunicat al Parchetului "s-a stabilit că învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu a supus procesului de spălare a banilor, pe lângă sumele reţinute în starea de fapt iniţială (respectiv suma de peste 700.000 lei provenită din infracţiunea de delapidare şi peste 9,6 milioane lei provenită din infracţiunea de înşelăciune) şi alte sume mari de bani", se arată în documentul citat. Vîntu a fost adus la Parchet pentru a i se prezenta noile acuzaţii şi nu a făcut nicio declaraţie.
Dosarul FNI a fost redeschis la cererea lui Nicolae Popa, cel care a fost cândva persoana de încredere a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. Ministerul Public a luat această decizie, iar acum analizează cele patru dosare in care Vîntu este cercetat pentru spălare de bani. Este vorba despre dosarele FNI, Banca Agricolă, BID şi Banca Română de Scont. Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă, a fost adus în ţară din Indonezia în 22 aprilie 2011 şi încarcerat. El a primit condamnarea în anul 2006, odată cu Ioana Maria Vlas, în dosarul FNI. În anul 2000, peste 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească aproximativ o sută de milioane de euro compensaţii. SOV, acuzat de instigare la delapidare Cercetările efectuate au stabilit că Sorin Ovidiu Vîntu a supus procesului de spălare a banilor suma de peste 700.000 de lei proveniţi din infracţiunea de delapidare şi peste 9,6 milioane de lei proveniţi din infracţiunea de înşelăciune, adică peste 5,4 milioane de dolari la data prăbuşirii FNI. "Învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu l-a determinat pe Nicolae Popa să comită infracţiunea de delapidare săvârşită în dauna Fondului Naţional de Investiţii, pentru care autorul a şi fost condamnat la pedeapsa de 15 ani închisoare printr-o hotărâre rămasă definitivă în a cărei executare se află în prezent. Totodată, învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu i-a înlesnit lui Nicolae Popa săvârşirea infracţiunii de delapidare prin promisiunile de a-l ajuta să nu fie tras la răspundere penală şi să nu execute pedeapsa, precum şi de a tăinui sumele de bani obţinute. Din anul 2003 şi până în prezent, Vîntu Sorin Ovidiu a deţinut bunurile provenite din delapidarea şi din înşelarea Fondului Naţional de Investiţii şi i-a introdus într-un mecanism economico-financiar complex, transferând succesiv numeroase bunuri imobile între proprietarii pe care îi controla. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare", precizau procurorii, în urmă cu câteva săptămâni, într-un comunicat de presă.