Procurorii au întocmit rechizitoriul pentru dosarul privind violențele de pe 10 august. Anchetatorii au stabilit că Jandarmeria Română a intervenit în mod ilegal și nejustificat. În plus, protestatarii au fost tratați inuman și degradant.
Procurorii au trimis în judecată în Dosarul 10 august 16 ofițeri și subofițeri din Jandarmeria Română, printre care se numără șefii dispozitivului de intervenție de la protestul din 2018. Este vorba de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost şef al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost adjunct al directorului general al Jandarmeriei Capitalei, în prezent ofiţer în cadrul Jandarmeriei și colonelul Cătălin Sindile, fost prim adjunct al şefului Jandarmeriei Române.
Cei trei sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Anchetatorii au stabilit că intervenția a fost una ilegală și nejustificată. De asemenea, procurorii au apreciat că folosirea unor dispozitive din dotare față de protestatari poate să fie considerată un tratament „inuman” şi „degradant”.
Jandarmeria Român
În rechizitoriu se precizează că forțele de ordine nu pot justifica intervenția în forță asupra participanților de la protestul din fața Guvernului în baza prevederii legale potrivit căreia manifestaţiile publice sunt interzise după ora 23.00, conform dispozițiilor articolului 2 din Legea 60/1991. Anchetatorii au mai adăugat că ordonul de intervenție în forță a fost dat la ora 23.11.
„Sancţiunea pentru nerespectarea acestei prevederi legale fiind una de natură contravenţională şi nu una care să implice severe corecţii de natură fizică şi dezlănţuirea unei acţiuni de reprimare de genul celei puse în aplicare de jandarmi împotriva participanţilor la mitingul desfăşurat în ziua de 10 august 2018, în Piaţa Victoriei din municipiul Bucureşti.
Prin urmare, argumentul că manifestaţiile publice sunt interzise de lege după ora 23,00 nu poate justifica intervenţia în forţă, cu atât mai mult cu cât era evident că o manifestare de amploarea celei din 10 august 2018, cu peste 30.000 de persoane prezente doar în perimetrul Pieţei Victoriei, nu putea fi oprită în 11 minute după trecerea orei 23”.
Cei trei ofițeri din Jandarmerie au încălcat mai multe legi
De asemenea, procurorii au explicat că cei trei ofițeri superiori ai Jandarmiei au încălcat mai multe dispoziții legale în momentul în care au dat ordinul de dispersare al protestatarilor la 11 minute distanță de la ora 23. Este vorba de:
- art. 33, art. 34 alin. 1, art. 36 şi art. 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române,
- art.19 alin.1 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice,
- art. 15 din ordinul IGJR privind pregătirea şi executarea intervenţiei şi a acţiunilor speciale de către structurile Jandarmeriei Române,
- art. 34 din Ordinul MAI privind pregătirea şi desfăşurarea acţiunilor de asigurare şi restabilire a ordinii publice.
„Ofițerii superiori le-au îngrădit oamenilor libertatea de întrunire şi dreptul la integritate fizică şi psihică, drepturi fundamentale prevăzute de Constituţia României şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), şi cauzând unui număr de 433 de persoane suferinţe fizice sau leziuni ce au necesitat între una şi 50 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare”.
Şefii Jandarmeriei nu primiseră aprobare din partea prefectului Capitalei
Procurorii au explicat că în ceea ce privește aprobarea intervenției în forță de către prefectul Capitalei, șefii Jandarmiei nu au primit permisiunea la ora 23.11 de a dispersa mulțimea din Piața Victoriei. Cercetările realizate de anchetatori au stabilit că prefectul ar fi semnat ordinul în jurul orei 00.20, adică la mai bine de o oră de când jandarmii au început intervenția în forță.
Prefectul ar fi luat această decizie în urma insistențelor repetate ale celui care ocupa postul de secretar de stat pentru relația cu prefecții din Ministerul Afacerilor Interne. Prefectul Capitalei ar fi primit mai multe solicitări privind intervenția în forță a jandarmilor, iar primele au fost făcute în jurul orei 20.00.
Anchetatorii au mai scris în rechizitoriu că aprobarea dată de prefect prin ordinul de intervenție a fost formală. De asemenea, procurorii au susținut că forțele de ordine ar fi trebuit să acționeze doar în zonele grav tulburate de protestatari.
Copii, persoane invalide și protestatari pașnici, printre victimele Jandarmeriei
Astfel, ordinul dat de prefect a creat aparența unei acțiuni legale de restabilire a ordinii publice. De asemenea, același document a legitimat folosirea forței și a mijloacelor tehnice din dotare de efectivele de jandarmi. Procurorii au explicat că intervenția forțelor legii din Piața Victoriei nu a respectat cele înscrise în cuprinsul ordinului semnat de prefect. În acest fel, acțiunea jandarmilor s-a răsfrâns asupra tuturor protestatarilor, inclusiv asupra celor pașnici.
„Fără a dispune măsurile necesare pentru imobilizarea şi îndepărtarea din zonă a persoanelor care săvârşeau fapte contrare legii, fără a avea aprobarea ori dispoziţia scrisă a prefectului şi în flagrantă contradicţie cu dispoziţiile ordinului de intervenţie, inculpaţii colonelul (r) Gheorghe Sebastian Cucoş, maior Laurenţiu Cazan şi colonelul Cătălin Sindile au ordonat, în mod nelegal, efectivelor de jandarmi din subordine intervenţia în forţă şi implicit utilizarea mijloacelor tehnice din dotare asupra manifestanţilor pentru evacuarea acestora din Piaţa Victoriei”.
Procurorii au mai adăugat că acțiunea jandarmilor a vizat toți protestatarii din piață, printre care se numărau femei, copii și persoane în vârstă. De asemenea, folosirea mijloacelor din dotarea forțelor de ordine nu a fost făcută gradual, iar această acțiune nu s-a încheiat nici după ce persoanele care se manifestau agresiv au fost îndepărtate din acea zonă.
Împrejurările şi modalitatea în care jandarmii pot folosi echipamentele din dotare
Anchetatorii au amintit că în art. 9 alin. 2 şi art. 25 din H.G. nr. 991/2005 pentru aprobarea Codului de etică şi deontologie al poliţistului, utilizarea forţei „trebuie subordonată principiilor necesităţii, gradualităţii şi proporţionalităţii. Mijloacele din dotare ce pot fi utilizate în timpul acţiunilor în forţă, inclusiv armele de foc, vor fi folosite numai în caz de necesitate absolută, cu respectarea strictă a prevederilor legale”.
În urma cercetătorilor făcute, procurorii au stabilit că majoritatea manifestanților din Piața Victoriei protestau în mod pașnic la ora 23.11, fără a avea comportamente violente față de forțele de ordine. Astfel, intervenția violentă față de toți protestatarii pentru a dispersa mulțimea adunată în fața Guvenrului a fost considerată „una abuzivă, încălcând prevederile legale, fiind disproporţionată şi nejustificată”.
Anchetatorii au mai adăugat că intervenția în forță a jandarmilor asupra tuturor protestatarilor nu poate fi justificată chiar dacă între organele de ordine publică și unii participanți la manifestație au existat altercații. În rechizitoriu se precizează și că o parte din muniția jandarmilor a fost folosită în mod necorespunzător, iar unii manifestanți au suferit leziuni corpale, arsuri, entorse, fracturi sau afecțiuni ale căilor respiratorii.
Grenade, pulverizatoare de mână și cartuse, în Piața Victoriei
„O parte din această muniţie a fost utilizată în mod necorespunzător de către efectivele de jandarmi provocând unor manifestanţi leziuni corporale constând în arsuri, entorse, fracturi sau afecţiuni ale căilor respiratorii, ce au necesitat pentru vindecare între una şi 50 de zile de îngrijiri medicale.
Astfel, potrivit actelor existente la dosarul cauzei, în perioada 10/11.08.2018, militarii jandarmi au folosit cu ocazia executării misiunii respective un număr total de 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 316 cartuşe cal. 38 mm. şi 40 mm., de asemenea, cu efect iritant lacrimogen, 8 pulverizatoare de capacitate mărită şi 168 pulverizatoare de mână, în condiţiile în care la o adunare publică unde au fost prezenţi un număr mai mare de demonstranţi (cca. 60.000), cea din 01.02.2017, efectivele de ordine publică au utilizat un număr total de 44 grenade de mână cu efect acustic, 189 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 41 cartuşe cal. 38 mm., 4 pulverizatoare de capacitate mărită şi 5 pulverizatoare de mână. (…)”
Procurorii de la Parchetul Militar au mai adăugat că modalitatea prin care cei trei inculpați, Cazan, Sindile și Cucoș, le-au transmis efectivelor de jandarmi să intervină pentru a dispersa mulțimea de 30.000 de oameni poate fi considerată un tratament inuman și degradant. Forțele de ordine au folosite pe lângă grenade de mână și spray-uri lacrimogene, bastoane de cauciuc și scuturi de protecţie.
„Manifestanților le-a fost îngrădit practic una din libertăţile fundamentale prevăzute de Constituţie şi anume libertatea de întrunire. Folosirea forţei asupra întregii mase de protestatari în condiţiile în care aceasta nu era strict necesară şi nici indispensabilă în contextul calmării tulburărilor de mase, a avut drept consecinţă lezarea demnităţii protestatarilor adunaţi în număr mare în Piaţa Victoriei în seara zilei de 10.08.2018 pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de clasa politică aflată la guvernare”, se mai precizeazăp în rechizitoriul realizat de procurorii de la Parchetului Militar București.