Întreprinderea Shafir Engineering and Industry este controlată de cei patru frați miliardari Shapiro, reținuți în aceste zile în Israel în legătură cu dosarul lui Radu mazăre și eliberați în contul unei cauțiuni de 12 milioane de euro. După eliberare, miliardarii au oferit garanții forțelor de ordine israeliene că vor colabora extensiv cu acestea, conform surselor citate de Cancan.ro.

 

Printr-un comunicat transmis după eliberare, frații Shapiro se dezic de orice legătură cu fostul primar al Constanței, spunând că nu îl cunosc nici pe acesta, nici pe fratele său, Alexandru Mazăre, și el implicat în dosar. Mai mult, acționarii israelieni au afirmat că nu au niciun fel de conexiune cu mita vehiculată în acest dosar, dar responsabil ar putea fi Avraham Morgenstern.

Cazul locuințelor sociale și implicarea Shafir

Morgenstern reprezenta, în anul 2011, Shapir Structures, o companie-fiică a gigantului israelian. În timp ce în România, firma nu reprezintă o forță economică de temut, în Israel, compania-mamă este listată la bursă și este recunoscută drept una dintre cele mai importante întreprinderi din domeniul construcțiilor.

Omul de afaceri vizat în dosar i-a trimis fostului edil exilat în Madacascar suma de 175.00 de euro. Dintre aceștia, 95.000 de euro au fost depuși pe numele lui Radu Mazăre, iar restul pe numele fratelui său. În acest fel, Shapir Structures ar fi obținut contractul de construcție a locuințelor sociale din Constanța, în valoare de 10 milioane de euro.

În cadrul anchetei, procurorii DNA au reușit să găsească suma într-un cont din Netanya, Israel, iar în aprilie 2014 Radu Mazăre și Avraham Morgenstern erau puși sub acuzare. La scurt timp după, Alexandru Mazăre era și el trimis în judecată, sub acuzații de luare de mită și fals în declarații.

Situația inculpaților

Atât Radu Mazăre, cât și fratele său se află în aceste momente în Madacascar. Fostul primar a fugi în Africa din frica de a fi judecați nedrept în dosarele penale în care edilul este implicat.

Avraham Morgenstern fugise și el din țară, exact înainte de a se pronunța sentința care îl condamna la opt ani de închisoare pentru evaziune fiscală. La finele anului trecut, omul de afaceri a fost reținut în capitala argentiniană Buenos Aires.