Doliu uriaș în presa românească. Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), Doru Dinu Glăvan, s-a stins din viață, duminică, 31 octombrie. Vestea a venit pe neașteptate, cauzele decesului nefiind făcute publice până în acest moment.
Tragedie în gazetăria românească. Președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, o personalitate a postului Radio România, a decedat, duminică, potrivit Antena3. Aceeași veste a fost transmisă și pe rețelele de socializare, de diferiți oameni din presă.
A murit Doru Dinu Glăvan
„Doru Dinu Glavan este de acum lângă Dumnezeu... 75 de ani pământeni trăiți în slujba oamenilor și a idealurilor au însemnat destinul unui Om care a făcut pionierat în deceniul trecut pentru a pune Banatul de Munte pe harta Radio România. Un spirit viu, un Om care s-a dăruit și a dăruit semenilor săi. Modelul celui care lupta pentru succes cu onoare si demnitate, un Om care lasă în trecerea sa pămanteană urme greu de sters.
Doru Dinu Glăvan a fost și rămâne una dintre personalitățile Radio România care a dat oamenilor ceea ce este greu de găsit astăzi: Iubirea necondiționată pentru profesie, pentru ascultători și pentru România! Drum lin in lumina. Condoleanțe familiei și celor care l.au meritat.”, a scris pe Facebook un fost redactor al Radio România Reșița, post întemeiat de Doru Dinu Glăvan.
Cine a fost președintele UZPR
Doru Dinu Glăvan a publicat prima dată articole în ziarele naționale pentru copii, la vâsta de 14 ani. Ulterior, la 18 ani, a devenit colaborator al presei locale și regionale din țară. Un an mai târziu, era cunoscut drept corespondent al celebrului ziar „Sportul popular”, ce și-a schimbat denumirea în „Gazeta sporturilor”.
Mai târziu, Doru Dinu Glăvan a fost angajat cronicar sportiv al Postului național de radio, însă a continuat să publice materiale și în presa scrisă. A avut o carieră vastă, comentând atât concursuri din România, cât și din Europa, Asia și Australia. A participat și transmis evenimente precum Jocurile Balcanice, Campionatele și Cupele Mondiale de atletism, natație și gimnastică, Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sarajevo.
Pe data de 8 august 1995 a pus bazele Fundației Radio Caraș-Severin, iar exact la un an mai târziu, Radio România Reșița a devenit post public local al Societății Române de Radioteleviziune.
A primit numeroase distincții
Apreciat pentru munca pe care a depus-o și evoluția sa în presa românească, Doru Dinu Glăvan a fost distins cu numeroase premii și diplome: Diploma de excelență și Distincția Culturală „Gheorghe Bulic” acordate de Societatea Literar-Artistică Tibiscus „în semn de profundă recunoștință pentru contribuția la păstrarea și afirmarea identității cultural-naționale a românilor din Serbia; Premiul Internațional pentru Pace (International Peace Prize) acordat de Convenția Uniunii Culturale (United Cultural Convention) din Statele Unite ale Americii „pentru rezultate remarcabile în întreaga activitate depusă în slujba societății”; Distincția Academiei Olimpice Române „pentru promovarea Spiritului Olimpic”; titlul de Cetățean de Onoare al localității Uzdin din Voivodina-Serbia „în semn de profundă recunoștință pentrru colaborarea prietenoasă și benefică întru slujirea limbii, spiritului și a unirii cugetului umanist și românesc și pentru merite deosebite în promovarea valorilor localității Uzdin”.
Prin intermediul lui Doru Dinu Glăvan, UZP a dobândit statut de „Uniune de creație de utilitate publică”, iar ziariștii pot fi considerați creatori, beneficiind, astfel, după pensionare, de o indemnizație lunară egală cu 50% din pensie.