Republica Moldova. Dorin Recean, premierul țării, în vizită, pentru a lua pulsul pagubelor făcute de vremea potrivnică. Seceta prelungită, fără precedent în ultimii ani, accentuată și de temperaturile caniculare, i-a afectat grav pe agricultorii din Republica Moldova. Mai ales pe cei din partea de sud a Basarabiei.
În aceste condiții, șeful Executivului de la Chișinău a avut mai multe discuții cu autoritățile publice și agricultorii locali. Subiectul a fost legat de starea culturilor de câmp și gradul ridicat în care au fost afectate acestea, în contextul temperaturilor ridicate din ultima perioadă și lipsei de ploii.
Premierul Dorin Recean, discuții cu fermierii ce au fost afectați grav de secetă
Oficiali din Cantemir, Cahul și Taraclia, dar și agricultorii din regiune au discutat despre recolta de cereale și au arătat problemele pe care le au fermierii în acest an extrem de dificil. Marele necaz este legat de lipsa sistemelor de irigație.
„Căutăm resurse financiare pentru a sprijini agricultorii. În același timp, doar prin implementarea științei și tehnologiei putem asigura o recoltă bogată”, a afirmat prim-ministrul Dorin Recean.
Probleme pot să fie amortizate cu ajutorul investițiilor în tehnologii avansate de irigare, extinderea sortimentului de culturi, utilizarea hibrizilor adaptați, dar și respectarea asolamentului. Pe de altă parte, printre acțiunile pe termen mediu și lung, ce urmează a fi întreprinse pentru asigurarea unei activități agricole mai eficiente, se numără cooperarea strânsă dintre experți și comunitățile agricole.
Sistemele de irigații sunt vitale
Trebuie să fie adoptate modificări legislative care vor susține activitatea fermierilor din Moldova. Șeful Executivului de la Chișinău a mai vorbit despre încurajarea discuțiile și consultările prin intermediul Camerelor agricole, dar și despre luarea deciziilor esențiale pe calcule economice și științifice.
În Basarabia, în intervalul 12-17, valul de căldură s-a extins în toate teritoriile și a devenit tot mai presant. Temperatura aerului a atins și valoarea de +40°C, pe fondul lipsei precipitațiilor. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a pus bazele unui grup de lucru, din care fac parte și cercetători, pentru a gestiona provocările cu care se confruntă sectorul agricol, ca urmare a schimbărilor climatice, conform jurnal.md.