DORIN CHIRTOACĂ: „Comuniştii se simt încolţiţi”

Primarul Chişinăului consideră că reprezentanţii actualei puteri din Republica Moldova par disperaţi şi pot fi „măturaţi” de o coaliţie democratică.

Comuniştii sunt aceiaşi de acum 20 de ani, însă electoratul a evoluat şi s-a vindecat de nostalgia roşie. Primarul Chişinăului şi vice preşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova, Dorin Chirtoacă, vorbeşte, într-un interviu acordat „Evenimentului zilei”, despre felul în care alegerile parlamentare de mâine ar putea schimba faţa unei ţări chinuite.

EVZ: Anul trecut spuneaţi că democraţia din Republica Mol dova se află undeva la nivelul anilor ’96-’98 din România. Cam pe unde se află acum, după o campanie care-i dă favoriţi tot pe comunişti? Dorin Chirtoacă: Comuniştii sunt la putere din 2001, însă viziunea cetăţenilor se schimbă. Şi iată că au ajuns să scadă de la 90% în parlament până la 20%, maximum 30%. Este un pas înainte.

Susţineţi vreo alianţă? Partidul Liberal a propus şi a format o alianţă în cadrul Consiliului Municipal Chişinău, încă din anul 2007, imediat după alegerile locale, şi, exact în acelaşi mod, Partidul Liberal va propune şi va forma o alianţă cu partidele care vor accede în parlament. Cu excepţia comuniştilor.

Coaliţia formată în 2007 n-a fost însă una la nivel naţional. Şi la nivel naţional există coaliţii, în foarte multe consilii raionale şi locale.

Există presiuni din partea comuniştilor, încearcă să împiedice o asemenea alianţă? Comuniştii au fost întotdeauna maeştri în a-i cumpăra sau şantaja pe parlamentarii din opoziţie. Şi, nu o dată, aceştia au trădat, trecând de partea comuniştilor. Sperăm că de data aceasta nu vor ajunge în parlament persoane care ar putea fi şantajate sau cumpărate de comunişti.

Are opoziţia democratică suficiente personaje credibile? Republica Moldova a fost condusă din ‘90 şi până acum de nomenclatura comunistă. Sunt aproximativ 200 de oameni care s-au perindat în funcţiile cele mai importante din stat. Sunt convins că avem mult mai mulţi oameni competenţi, care ar putea înlocui aceste 200 de persoane care au distrus Republica Moldova.

O parte a presei a scris despre abuzurile săvârşite de putere, în timpul campaniei. De ce au avut nevoie comuniştii de demonstraţii de forţă, având în vedere că au totuşi un avantaj faţă de celelalte partide? Asta e mentalitatea comuniştilor, asta ştiu să facă. Prin asta au pierdut însă continuu.

Se simt ameninţaţi? Da, comuniştii se simt încolţiţi şi cred că sunt conştienţi de faptul că pierd puterea.

Se întrevede vreo fisură în rândurile lor? N-avem de unde să ştim, dar tot ce este posibil.

„Comuniştii îşi permit atacuri la adresa UE”

Ce mai reprezintă Uniunea Europeană pentru basarabeni? 80% din populaţia Republicii Moldova doreşte integrarea europeană. Urmează să aplicăm reforme europene în Republica Moldova, pentru a putea vorbi în mod real despre integrarea europeană.

Mai folosesc comuniştii retorica pro-europeană în momentul de faţă? Prea puţin. Chiar îşi permit atacuri la adresa Uniunii Europene, să nege Parteneriatul Estic, să mintă, să facă lucruri care descalifică, pur şi simplu, un guvern sau un preşedinte.

Există în schimb o retorică proromânească? N-aş zice că există o retorică pro-românească în acest moment în campania electorală din Republica Moldova. Există o abordare firească a relaţiilor dintre România şi Republica Moldova, care trebuie să se bazeze pe sprijin reciproc în ceea ce priveşte problemele economice. Şi, evident, sprijin în privinţa integrării europene pentru Republica Moldova.

România rămâne deci un partener important...

România rămâne, evident, unul dintre partenerii cei mai apropiaţi ai Republicii Moldova, pentru că suntem vecini şi ne leagă o istorie, o comunitate de limbă şi cultură. Însă este nevoie ca Republica Moldova să aibă relaţii apropiate şi un parteneriat la fel de bun şi cu Ucraina, pentru a avea o traiectorie liniştită, fără multe obstacole în vederea integrării europene.

„Dacă ai obiective realiste, cetăţenii te vor susţine”

Experienţa ţărilor din zonă arată că aşteptările uriaşe sunt urmate de dezamăgiri foarte mari. Sunteţi dispuşi să vă asumaţi acest risc? Tocmai de aceea Partidul Liberal are un program realist, pentru a nu minţi alegătorii. Riscuri există în tot ce faci în viaţă, dar dacă ai obiective realiste, dacă eşti corect în relaţia cu oamenii după ce obţii un mandat, dacă se aduc explicaţii care justifică neîndeplinirea unor obiective, atunci cetăţenii te vor susţine.

Care este situaţia alegătorilor de peste hotare? Vor putea vota doar la secţiile de votare organizate pe lângă ambasadele şi consulatele Republicii Moldova.

Au existat nemulţumiri în legătură cu asta. Da, pentru că sunt puţine. Ar fi putut fi deschise mai multe, dar comuniştii au refuzat să facă asta.

Votează diferit electoratul din străinătate? Într-un Barometru de Opinie Publică realizat anul trecut, în octombrie, se arăta că opţiunile nu diferă prea mult de cele ale basarabenilor din ţară. Nu, nu cred că o să voteze pentru comunişti. Majoritatea celor aflaţi în Europa nu acceptă regimul comunist, care i-a obligat să plece peste hotare.

EVOLUŢIE

„Şi vorbitorii de limbă rusă doresc integrarea în UE”

Să încercăm un portret-robot al omului care vota cu Partidul Comuniştilor, acum câţiva ani. Ce-l determina pe el să meargă pe mâna acestui partid? În 2001 - nostalgia după Uniunea Sovietică, la fel şi-n 2005. Aveau încă speranţa atunci că promisiunile din 2001 vor fi respectate.

Care era profilul acestui alegător? Foarte mulţi erau în vârstă, mulţi vorbitori de limbă rusă. Dar acum observăm o cu totul altă atitudine a locuitorilor Republicii Moldova, indiferent de origine etnică, de naţionalitate sau de vârstă.

Cum îi convingeţi pe aceşti oameni să vină acum alături de dumneavoastră? Printr-un program realist şi prin argumente care arată cum putem pune în aplicare acest program.

Spre ce partid se îndreaptă de această dată vorbitorii de limbă rusă? În 2007, am câştigat inclusiv cu votul vorbitorilor de limbă rusă sau ucraineană. Ei îşi doresc la fel de mult integrarea europeană şi siguranţă.

DEZAMĂGIREA NEŞTIUTORILOR

„Unii ştiau cine este Roşca”

Partidul Popular Creştin Democrat al lui Iurie Roşca - care altădată se afişa ca reprezentant al pro-românismului, are şanse minime să intre în parlament, după ce a guvernat alături de comunişti. Contribuie dezamăgirea produsă de acest partid la o eventuală scădere a popularităţii partidelor pro-româneşti adevărate? În Republica Moldova, putem vorbi astăzi de partide pro-europene, care respectă adevărul. În ceea ce priveşte scăderea sau creşterea cotei anumitor partide, nu cred că acest criteriu, pe care l-aţi numit, este singurul valabil. Ar mai fi programul fiecărui partid, echipa pe care o are, consecvenţa de care dă dovadă...

Totuşi, Iurie Roşca avea o imagine foarte bună şi a deza măgit. Nu are asta efecte asupra omului simplu, care ar putea spune: „Aşa or să facă şi alţii”? Faptul că Iurie Roşca se află mână în mână cu nomenclatura comunistă se ştie de foarte mulţi ani. Din păcate, nu foarte multă lume a ştiut la în ceput. Din 2005 şi-a dat seama marea majoritate a populaţiei de acest lucru. Dar asta nu are legătură cu capacitatea oricărui alt politician de a-şi face cunoscut programul politic.

CITIŢI ŞI: