Evenimentul Zilei > Social > Aţ făcut DONAŢII pentru „Cuminţenia Pământului”? A fost făcut MARELE ANUNŢ! Cum îţi poţi recupera banii
Aţ făcut DONAŢII pentru „Cuminţenia Pământului”?  A fost făcut MARELE ANUNŢ! Cum îţi poţi recupera banii

Aţ făcut DONAŢII pentru „Cuminţenia Pământului”? A fost făcut MARELE ANUNŢ! Cum îţi poţi recupera banii

Controversatul caz al donaţiilor Veşti bune pentru cei care au făcut donaţii pentru sculptura "Cuminţenia Pământului" a lui Constantin Brâncuşi şi vor să-şi recupereze banii. Mai exact, va trebui depună o cerere de restituire pe site-ul Ministerului Culturii până pe data de 31 octombrie. Atenţie însă! În cazul plăţilor prin numerar şi prin mandat poştal este nevoie de copii ale documentelor de plată şi de acte justificative sau dovada depunerii sumei solicitate.

 

Mai exact, Ministerul Culturii a demarat procedurile premergătoare pentru restituirea donaţiilor din cadrul subscripţiei publice de achiziţionare a sculpturii „Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi.

 

CUMINȚENIA PĂMÂNTULUI, O ȘMECHERIE de 11 milioane de euro. Un PREȚ UMFLAT pentru o OPERĂ DE ARTĂ ce nu poate fi scoasă din România

 

Pe site-ul Ministerului sunt disponibile adresa la care se trimite cererea de restituire şi modelul tip al acesteia, termenul limită de depunere fiind 31 octombrie.

În cazul plăţilor prin numerar şi prin mandat poştal este nevoie de copii ale documentelor de plată şi de acte justificative sau dovada depunerii sumei solicitate. Fără a mai fi nevoie de alte proceduri, vor fi restituite donaţiile făcute prin virament şi prin intermediul site-ului campaniei „Brâncuşi este al meu!”, cu plata prin card bancar, transfer bancar electronic sau SMS./dstanesc.

 

11 milioane de euro pentru „Cumințenia Pământului”. Găselnița Guvernului pentru cumpărarea sculpturii lui Constantin Brâncuși

 

Redăm informaţiile postate pe site-ul Ministerului Culturii: 

„Persoanelor care au donat folosind următoarele mijloace, le va fi restituită suma donată fără a fi necesare alte proceduri:

·        prin virament (ordin de plată în lei/dispoziție de transfer valutar intrabancar și interbancar);

·        donații prin intermediul site-ului campaniei www.brancusiealmeu.ro cu plată prin card bancar;

·        transfer bancar electronic (internet banking);

·        prin SMS.

Persoanele care au donat prin depunere de numerar la sediile instituțiilor de credit și prin mandat poștal, sunt rugate să trimită la adresa [email protected], până la data de 31 octombrie 2017, o cerere de restituire (model atașat), însoțită de copii ale documentelor de plată și de documente justificative/dovada depunerii sumei solicitate, în conformitate cu prevederile HG nr. 1016/2016, art. 3 alin. (3).

Adevărata POVESTE a sculpturii lui Brâncuşi CUMINŢENIA PĂMÂNTULUI

Aceeași procedură este valabilă și pentru persoanele care, din diferite motive, nu mai dețin contul bancar din care au efectuat donația și doresc restituirea sumei într-un alt cont.

Notă: cu privire la procedura restituirii sumelor donate prin SMS, aceasta este descrisă în cuprinsul HG nr. 1016/2016:

Articolul 2Sumele de bani provenind din SMS-uri şi din numerele liniilor de telefonie fixă, neîncasate până la data de 31 ianuarie 2017, nu vor mai fi transferate către Ministerul Culturii, urmând a fi returnate către donatori direct de către operatorii de telefonie mobilă.

Articolul 5(1) Pentru donaţiile provenite prin SMS, cursul valutar la care se va face returnarea sumei de 2 EUR către donatorul final este cel din data rectificării pe factură/bonusarea la numărul de telefon în cazul cartelei prepaid”, se arată pe site-ul Ministerului Culturii. 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.