Senatul a votat 52 la 48 pentru confirmarea judecătorei Amy Coney Barrett la Curtea Supremă, la doar 30 de zile după ce aceasta a fost nominalizată de președintele Trump pentru a ocupa locul lăsat vacant de moartea judecătoarei Ruth Bader Ginsburg. În cadrul unei ceremonii care a avut loc la Casa Albă după votul de luni seară, Amy Coney Barrett a depus jurământul constituțional.

Președintele Trump a luat cuvântul  la acest eveniment, mulțumindu-i liderului majorității din Senat, Mitch McConnell.  Șeful statului a declarat că o este zi importantă” pentru America, Constituția țării și statul de drept. De asemenea, el a lăudat inteligența și echilibrul de care a dat dovadă Barrett în timpul audierilor. La eveniment au fost prezenți și câțiva senatori republicani.

Potrivit legislației americane, Barrett trebuie să depună să depună și un jurământ judiciar, dar, evident, este vorba de o simplă formalitate.

O înfrângere grea pentru democrați

Pentru democrați, faptul că Trump reușește să-și instaleze favorita ca judecător la Curtea Supremă este o lovitură uriașă, având în vedere faptul că majoritatea conservatoare din acest for se întărește. Vor fi 6 judecători conservatori împotriva a numai 3 progresiști, fideli aripii democrate.

Democrații s-au pronunțat, de altfel, de la bun început validării lui Barrett atât de aproape de Ziua Alegerilor. S-a invocat în sprijinul acestei poziții faptul că, în 2016, Senatul majoritar republican a refuzat să organizeze audieri pentru candidatul președintelui Barack Obama, Merrick Garland, deși mai erau  opt luni înainte de alegerile prezidențiale. S-a vorbit până și de faptul că ultima dorință a defunctei judecătoare Ruth Bader Ginsburg a fost să nu i se aleagă un înlocuitor înainte de instalarea unui nou președinte, după cum notează dw.com.

Drept urmare, democrații din Senat au făcut tot ce le-a stat în putință să încetinească procesul de confirmare al celui de-al treilea candidat propus la Curtea Supremă de Trump, Au apelat la diferite manevre procedurale, au făcut presiuni asupra mai multor senatori republicani, dar toate șicanele au eșuat, scrie www.npr.org.

Curtea Supremă, hotărâtoare în cazul unor alegeri contestate

Confirmarea judecătoarei Amy Coney Barrett, în vârstă de 48 de ani, consolidează majoritatea conservatoare a instanței, cu posibile efecte asupra dreptului la avort, a legilor privind îngrijirea sănătății, dar și a altor subiecte delicate precum drepturile minorităților sexuale şi politica de imigraţie. Și mai e un aspect extrem de important: deciziile Curții Supreme ar putea avea un rol hotărâtor în cazul contestîării scrutinului prezidențial

Teoria Conspirației: Trump nu are coronavirus, mesajul său codificat va declanșa RĂZBOIUL INTERN

Trump încearcă să prevină un război al apei în Africa