Ultima DECIZIE a lui Donald Trump a INFLAMAT spritele în România. Tăriceanu a reacționat imediat
Editura Evenimentul si Capital

Ultima DECIZIE a lui Donald Trump a INFLAMAT spritele în România. Tăriceanu a reacționat imediat

Autor: | | 1 Comentarii | 3263 Vizualizari

Decizia lui Donald Trump de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul nu a rămas fără ecou în România. Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și-a arătat îngrijorarea după controversata hotărâre a lui Donald Trump.

„Am citit, cu o notă de îngrijorare și preocupare pentru evoluțiile viitoare, știrea că președintele american Donald Trump a anunțat oficial, la 8 mai a.c., retragerea unilaterală a SUA din acordul privind programul nuclear iranian. Suntem preocupați de eventualele evoluții nedorite în mediul de securitate a Orientului Mijlociu care ar putea conduce la reapariția spectrului unei amenințări nucleare în această regiune de proximitate.

Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune cu privire la programul nuclear iranian (Joint Comprehensive Plan of Action), agreat în 2015 de Iran cu SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia, China și Germania, deși nu a fost instrumentul optim de control și asigurare, a fost o dovadă fermă a existenței unui mecanism multilateral prin care statele cu influență în menținerea arhitecturii globale de neproliferare nucleară s-au exprimat pe o singură voce în demersul de a promite ridicarea sancțiunilor impuse Iranului pentru activitățile sale nucleare nedeclarate sau necunoscute, în schimbul măsurilor de reglementare agreate prin Planul Comun.

Imaginile din media care înfățișau, în 2015, confruntările prelungite la masa negocierilor diplomatice, au fost simboluri grăitoare ale lipsei de încredere față de Iran, iar scopul Planului Comun a fost stabilit atunci, ca în perioada de 10 ani de la adoptarea sa de către părți, activitățile nucleare ale Iranului să fie investigate și monitorizate, astfel încât această țară să poată dovedi dincolo de orice suspiciune că dezvoltă un program nuclear în totalitate pașnic, cu scopuri civile.

Îmi exprim încrederea că Iranul, statele membre UE și statele părți ale Planului Comun vor continua să-și mențină sprijinul față de soluția multilaterală agreată, prin care să se garanteze că Iranul nu va dezvolta un program militar nuclear și că-și va respecta angajamentele de a utiliza energia nucleară exclusiv în mod pașnic și pentru activități eminamente civile, sub monitorizarea și verificarea întregului ciclu de către a Agenția Internațională pentru Energie Atomică.”, transmite șeful Senatului.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate