Evenimentul Zilei > International > Donald Trump sare în ajutorul EMIRULUI din QATAR?
Donald Trump sare în ajutorul EMIRULUI din QATAR?

Donald Trump sare în ajutorul EMIRULUI din QATAR?

Preşedintele american, Donald Trump, a avut un colocviu telefonic cu emirul Qatarului. O afrimă unele surse de la Casa Albă, confirmând indiscreţii ale Al Jazeera. Casa Albă nu dă detalii despre telefon, dar tot potrivit Al Jazeera, Trump şi-ar fi oferit ajutorul pentru a rezolva criza. O criză izbucnită după ce luni Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemenul şi guvernul Libiei Orientale au hotărât să rupă legăturile diplomatice, comerciale şi de transporturi cu Doha, acuzată că finanţează terorismul.

Trump a vorbit cu emirul  Qatarului

Îi oferă ajutorul pentru a rezolva criza, acestea sunt concluziile. O spun anumite surse de la Casa Albă. Preşedintele american contactase deja pe regele saudit pentru a vorbi despre lupta împotriva terorismului.
 
Convorbirea cu regele saudit

Trump a vorbit cu regele saudit, Salman bin Abdulaziz. Cei doi au abordat discuţii despre ''obiectivele cruciale de a împiedica finanţarea organizaţiilor teroriste şi eliminarea promovării terorismului în orice naţiune din regiunea Golfului''. Trump ''a subliniat că un Consiliu de cooperare al Golfului unit este esenţial pentru a înfrânge terorismul şi a promova stabilitatea în regiune''.

Standard & Poor's scade ratingul

Între timp S&P a tăiat ratingul Qatarului la AA- şi l-a pus sub observaţie cu implicaţii negative, potrivit Corriere della sera.  Aceasta înseamnă că o altă scădere nu este exclusă.

''Credem că acest lucru va înrăutăţi vulnerabilităţile către exterior şi va pune presiune pe creşterea economică şi parametrii fiscali ale emiratului''.

Potrivit S&P sunt diferite riscuri de scădere a ratingului Qatarului, cu a cărui izolare pare că s-a lăudat şi ieri preşedintele american Donald Trump, spunând departamentul de Stat să menţină crescut tirul pe această temă. Agenţia de rating ar putea scădea din nou aprecierea pentru mica peninsulă dacă ''riscurile politice interne vor creşte evident sau îndatorarea ţării va creşte mai rapid decât previzunile''. O sancţionare este ca şi garantată  în cazul în care finanţările externe ar scădea sau dacă taxele sistemului bancar sau ale guvernului ar creşte.