Spre disperarea TeFeLiștilor din presa noastră, Donald Trump și Vladimir Putin nu s-au înjurat de mamă în fața întregii Planete. România lui Cristoiu
Editura Evenimentul si Capital

Spre disperarea TeFeLiștilor din presa noastră, Donald Trump și Vladimir Putin nu s-au înjurat de mamă în fața întregii Planete. România lui Cristoiu

Autor: | | 6 Comentarii | 8238 Vizualizari

Conferința de presă de la Helsinki a urmat unei întîlniri de peste două ore și ceva, între patru ochi a celor doi, Donald Trump și Vladimir Putin.

Putem spune din acest punct de vedere că avem de a face cu un eveniment purtător de dublă înfățișare:

Una mediatică, axată pe spectacol, și una reală, petrecută departe de opinia publică. Ceea ce am văzut noi, alături de întreaga planetă, la televizor, a fost evident spectatolul mediatic, ceea ce se pune în scenă și nu ceea ce a fost în realitate.

Ce s-a discutat și ce s-a negociat în cadrul întîlnirii private nu ne putem da seama nici dacă radiografiem necruțător gesturile și vorbele de la conferința de presă.

Sînt adevăruri care se vor dezvălui mai întîi prin fapte petrecute ici colo, unele poate surprinzătoare, altele aparent banale, apoi prin memorii ale celor implicați sau prin documente mai mult sau mai puțin convingătoare.

Ce s-a văzut la televizor?

Pentru a răspunde la această întrebare se impune o scurtă recapitulare a relației dintre cele două țări după venirea lui Donald Trump la Casa Albă. Doctrina de politică externă a lui Donald Trump, definită în cartea sa de căpătîi, despre care am mai scris, scoate Rusia din ipostaza de adversarul numărul unu al Americii. Explicația acestui paradox, care a stîrnit uimirea TeFeLiștilor, atît de la noi, cît și din lumea întreagă, trimite la viziunea originală a lui Donald Trump asupra realităților planetare din ultima vreme. Președintele american considera, încă din vremea campaniei sale pentru nominalizarea de către Partidul Republican, că cel de al treilea Război mondial, în care SUA sînt antrenate, e un Război comercial. Amenințarea Apocalipsei, prin folosirea armei atomice, a făcut ca orice tentație a escaladării între puterile deținătoare de arme nucleare să fie blocată din fașă de gîndul că, într-un Război nuclear, nu vor fi învinși și învingători. Prin urmare, domeniul în care statele lumii își administrează lovituri de moarte e cel comercial. Din acest punct de vedere – consideră Donald Trump – Rusia nu mai e pentru America un pericol de proporțiile celor atinse de pericolul URSS din timpul Războiului Rece.

Din punct de vedere comercial, Federația Rusă nu amenință cu nimic economia americană. Ba chiar, dacă ne gîndim bine, prin notele de piață de desfacere, Federația Rusă e pentru America un pămînt al făgăduinței. Marii dușmani ai Americii sînt în plan comercial: China, Germania, Coreea de Sud. Aceste state nu reprezintă un pericol în plan militar. Germania nu deține arma nucleară, iar China nu și-a arătat colții. Scoaterea Federației Ruse din rîndul marilor dușmani ai Americii, mai precis din postura de principal dușman al Americii, de către Donald Trump are și un țel perfid. Federația Rusă, după venirea lui Putin la putere, a fost constrînsă să lupte pentru a recăpăta imaginea de superputere, de forță care împarte cu America lumea. A fost o bătălie pe viață și pe moarte asumată de Vladimir Putin după epoca de după prăbușirea URSS, cînd Rusia a fost împinsă spre statutul de putere regională.

De reamintit că Donald Trump a venit la putere în America după o lungă perioadă de imobilism al Americii în materie de dosare planetare. De aproape treizeci de ani, timp trecut de la finele Războiului Rece, pînă la venirea lui Trump, politica externă a Americii a rămas înțepenită în atmosfera Războiului Rece. Atmosfera Războiului Rece a pus între paranteze confruntările economice și comerciale dintre Puterile Occidentale de teama pericolului comunist, care pericol era întruchipat de URSS. De la încheierea Războiului Rece au rămas în lume numeroase dosare ținute în stand-by: de la cel din Orientul Apropiat pînă la cel al relațiilor comerciale dintre Germania și America și trecînd prin cel al contribuției la NATO. Donald Trump e autorul unor inițiative, poate prost pregătite, poate nu temeinic explicate. Acestor inițiative nu li se poate refuza însă colosalul efect de a scoate din împietrirea de pînă acum dosare amînate la infinit de toate administrațiile americane din spaima de a nu stîrni tulburări. Candida democrată Hillary Clinton, ajunsă președinte, mai mult ca sigur ar fi păstrat toate dosarele planetare în stadiul de împietrire de pînă acum. America ar fi trăit încă vreo cîțiva ani cu iluzia că totul e bine, într-un soi de brejnevism în genul celui care a dus la prăbușirea Uniunii Sovietice din cauza împietrii în proiect. Numai că, astfel, America s-ar fi dus mai departe în jos, ca putere planetară prin refuzul de a vedea noile realități, totalmente diferite de cele ale Războiului rece.

Această viziune originală a lui Donald Trump, acuzată de TeFeLiștii americani, dar și de cei din întreaga lume, ca fiind una prea comercială într-o lume – zic ei – a valorilor democratice, rod al unei iluzii - aceea că America își mai poate permite să cheltuiască enorm în detrimentul lucrărilor publice pentru a fi jandarmul planetei - a fost blocată din start în privința Rusiei de Scandalul amestecului rusesc în alegerile americane. Victoria lui Donald Trump își are una dintre cauze și în catastrofala opțiune a Democraților pentru Hillary Clinton. Reprezentantă a Statului paralel, gata să continue în America egalității de șanse tradiția autocrată, feudală a familiilor prezidențiale, Hillary Clinton a fost respinsă de bunul simț american. Pentru Democrați, dar și pentru Deep State, făcător de președinți, victoria surpinzătoare a lui Donald Trump a avut notele unui dezastru.

În locul unei analize lucide a eșecului, atît Democrații, cît și Deep State au pus la cale Diversiunea amestecului rusesc în alegerile americane. Deoarece nu puteau explica eșecul lui Hillary Clinton ca propriul lor eșec, Democrații și Deep State au găsit rapid explicația în teza că Donald Trump a ajuns președinte grație amestecului rusesc. A fost una dintre cele mai mari imbecilități din istoria omenirii. Pe de o parte, teza a pus America într-o situație de țară din Caraibe, al cărei președinte e ales de o putere străină și nu de propriul electorat, pe de alta, au făcut cadou Rusiei lui Putin o glorie la care n-ar fi visat pînă acum nici un pravoslavnic. Rusia a reușit să-și impună un președinte al ei nu României, nu Gruziei, nu Ugandei, ci Americii. Americii!!!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate