Donald Trump, numit "IMBECIL" în parlamentul britanic
- Alexandra Iancu
- 19 ianuarie 2016, 00:30
Donald Trump, miliardarul american și candidat la Casa Albă, a fost calificat luni în parlamentul britanic drept "sarcastic, plin de venin", ba chiar "imbecil", în timpul unei dezbateri de trei ore, fără un vot, privind o posibilă interdicție de ședere în Regatul Unit.
Discuțiile au fost pasionante, dar ele au doar o semnificație simbolică întrucât guvernul britanic, singurul autorizat să pronunțe o astfel de interdicție, a anunțat deja că nu o va pune în aplicare, notează AFP.
Niciun vot nu a fost de asemenea planificat la sfârșitul dezbaterii parlamentare organizate într-o sală mică din Westminster Hall și nu în Camera Comunelor propriu-zisă.
Această dezbatere a intervenit după succesul unei petiții ce a adunat peste 574.000 de semnături cerând interdicție de ședere în Regatul Unit pentru Donald Trump după declarațiile sale împotriva musulmanilor.
Ignorând criticile despre o "pierdere de timp" sau chiar o "ipocrizie", deputatul laburist Paul Flynn, care a prezidat dezbaterea, a subliniat că este "foarte dificil" să se ignore o petiție ce a obținut peste o jumătate de milion de semnături.
La fel ca majoritatea deputaților, el s-a declarat împotriva interdicției de ședere pentru Trump, mai ales pentru că în ciuda unor remarci "extrem de periculoase", interdicția i-ar da un rol de "martir". El a estimat că este mai bine să fie primit candidatul republican "cu amabilitate" și să i se ceară să găsească acele zone unde poliției "i-ar fi frică să meargă la Londra".
Alți deputați au fost mai caustici.
"Donald Trump este un imbecil. El are dreptul de a fi un imbecil. El nu are dreptul de a fi un imbecil periculos pe pământul nostru", a declarat deputatul laburist Jack Dromey.
Colegul său Tulip Siddiq a estimat că trebuie "oprit acest om sarcastic și plin de venin, care pătează întreaga comunitate musulmană, să intre în țară".
O deputată a SNP (Partidul Național Scoțian), Anne McLaughlin, a prezentat "scuze pentru originea scoțiană a dlui Trump".
Scoția, de unde este originară mama miliardarului american, s-a arătat deja distantă față de candidatul republican și i-a retras un doctorat onorific și un titlu de ambasador de afaceri, amintește France Presse.
Unii parlamentari, în frunte cu conservatorul Edward Leigh, și-au exprimat totuși regretul că parlamentul "a căzut în capcană" și că dezbaterea oferă publicitate gratuită lui Trump.
Vicepreședinta companiei scoțiene Trump International Golf Links, Sarah Malone, a estimat luni că este "absurd să se piardă timpul prețios parlamentar pentru a dezbate probleme ridicate în cadrul campaniei prezidențiale din SUA". Ea a reamintit de asemenea că șeful ei investește sute de milioane de euro în Scoția.
Donald Trump și-a atras o ploaie de critici în întreaga lume după ce a propus, la începutul lunii decembrie, să fie opriți musulmanii să intre în Statele Unite după moartea a 14 persoane într-un atac armat la San Bernardino, California.
El a mai afirmat că la Paris și Londra există zone radicalizate unde polițiștii refuză să intre, o afirmație imediat negată în ambele capitale.