Tradițional, autoritățile americane publică lista de cadouri primite de șeful statului. Este vorba de o listă lungă, de 64 de pagini, în care sunt inventariate aceste bunuri, făcută publică de către departamentul de Stat. În țările ango-saxone, autoritățile dezvăluie această listă, fiind apreciată ca o măsură de transparență, notează Ouest-France.

Astfel, în 2017, Donald Trump a primit cadouri în valoare de peste 123.000 de dolari. Odată primite, acestea sunt trimise Arhivelor naționale sau altor agenții guvernamentale. Bogată în informații cu privire la protocoalele lumii diplomatice, această listă de cadouri este uneori surprinzătoare.

Spre exemplu, o imagine care a făcut înconjurul lumii: Donald Trump și Emmanuel Macron, ambii cu cazmale în mâini plantând un puiet de stejar în curtea Casei Albe, cadou oferit lui Trump de Macron. Un stejar adus dintr-o pădure din nordul Franței, unde au pierit peste 2000 de soldați americani în timpul primului Război Mondial. Dar este vorba de un cadou făcut anul trecut, deci nu figurează pe ultima listă a departamentului de Stat. Dar, în 2017, Macron l-a cadorisit pe Trump cu o hartă a Statelor Unite realizată în 1783 de geograful francez Louis Brion de la Tour.

Cel mai costisitor cadou oferit președintelui american în 2017 a venit de la președintele Chinei, Xi Jinping. Este vorba de un serviciu de veselă de porțelan estimat la peste 14.000 de euro.

Țările din Golf, care se numără printre cei mai apropiați aliați ai lui Donald Trump, i-au oferit liderului de la Casa Albă cadouri în valoare de peste 21.000 de euro. Printre ele, un pandativ cu rubine și smaralde, oferit de către regele Salman al Arabiei Saudite. Prințul moștenitor al Bahrein-ului i-a oferit lui Trump macheta unui avion de vânătoare, placată cu aur. De la cancelarul Germaniei, Angela Merkel, Trump a primit stilouri Mont Blanc în valoare de peste 4500 de euro. Fostul președinte al Paraguay-ului, Horacio Cartes, i-a făcut cadou președintelui SUA un joc de șah evaluat la 1600 de euro.

Deși inventarul acestei liste este foarte eclectiv, alegerea fiecărui cadou s-a făcut după un protocol extrem de strict în cadrul căruia nimic nu este lăsat la întâmplare.

Există o întreagă simbolostică în cadourile diplomatice, ele reprezentând înainte de toate un gest de prietenie și de comunicare. Este vorba de a valoriza specifice culturale naționale sau de încercarea de a avansa o comunicare de tip intercultural.

Spre exemplu, anul trecut, Emmanuel Macron i-a oferit omologului său chinez un cal din Garda Republicană Franceză. Franța oferă în general cadouri fabricate de cei mai buni artizani ai luxului, cum ar fi Hermes, Baccarat, Dior.