Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Cutremur pentru Donald Trump, după schimbările în Congres și anunțul de retragere a trupelor. Pulsul planetei
Cutremur pentru Donald Trump, după schimbările în Congres și anunțul de retragere a trupelor. Pulsul planetei

Cutremur pentru Donald Trump, după schimbările în Congres și anunțul de retragere a trupelor. Pulsul planetei

Anul 2019 începe într-o postură extrem de complicată pentru președintele Donald Trump, după valul de demisii de la finalul de 2018, pe baza neacceptării deciziei sale de retragere a trupelor din Siria.

După Secretarul Apărării, James Mattis și trimisul special pentru coaliția anti-ISIS, McGurk, a plecat și șeful administrației Pentagonului Sweeney, la început de an. Mai grav, acțiunea sa a determinat reacții între republicani, unii cunoscuți contestatari, precum Mitt Romney, alții mai puțini vocali, dar la fel de nemulțumiți de o asemenea decizie.

Rezultatul discutat astăzi este o posibilitate de scindare a Partidului Republican – GOP. Dacă de la început s-a bazat pe solidaritatea republicană, Președintele Donald Trump s-ar putea să fi întins deja coarda prea tare și în interiorul republicanilor să apară reacții. Ele se conturează pe trei paliere: controlul puternic și echilibrarea Executivului din Casa Albă, cum a fost cazul în prima jumătate a mandatului – vezi blocarea finanțării Zidului despărțitor de la frontiera cu Mexicul, motivul închiderii Guvernului de azi; apoi contestarea politicilor și viziunii externe a lui Donald Trump direct, în Senat, suficient de vocal pentru a bloca sau întoarce legi și viziuni în materie; și, cel mai important, posibilitatea pregătirii unui candidat republican alternativ pentru primare, pentru a-l contesta pe președintele în funcție.

Problemele majore vin, totuși, de la justiție, acolo unde consilierul special Muller a obținut o prelungire fără termen a investigației sale privind coliziunea campaniei lui Donald Turmp cu Rusia și interferența Moscovei în alegeri, după ce acesta a implicat numeroși membri ai campaniei, echipei de tranziție și administrației Trump, mulți condamnați deja. Dar la această investigație despre interferența unei puteri străine, Rusia, în campania lui Trump și posibila obstrucționare a Justiției, în cazul James Comey, se mai adaugă alte 3 concomitente cunoscute: curțile din Maryland și DC, la nivelul procurorilor generali, investighează dacă Donald Trump a acceptat bani de la guverne străine prin intermediul hotelurilor sale, Districtul Sud New York se uită la violările regulilor de finanțare a campaniei, dincolo de Michael Cohen și finanțarea tăcerii în aventurile personale ale lui Trump, plătite din fonduri de campanie, în timp ce directorii Organizației Trump, fiul și ginerele său sunt anchetați și audiați iar Fundația Trump a ales să se dizolve, în plin scandal.

Mai grav este, însă, preluarea majorității în Camera Reprezentanților de către democrați și conducerea unui număr de comisii de către acestea, între care Comisia de supraveghere a serviciilor de intelligence, Comisia de Finanțe și cea Juridică. Practic, în momentul de față, în audieri publice sau secrete, se pot adresa întrebări serviciilor de informații iar rezultatele pot fi valorificate-chiar dacă nu utilizate direct, dacă sunt date clasificate – pentru calibrarea atacurilor politice împotriva lui Donald Trump. Dar cea mai important parte a investigației vizează finanțele proprii ale lui Trump, actualul președinte fiind primul care nu și-a publicat declarația de impunere și retururilor din impozite, un fapt ce intră sub control din acest început de an, cu posibile surprize din spațiul infracțiunilor de evaziune fiscală.

În momentul de față, problema majoră o constituie blocarea guvernului american deja de 3 săptămâni din cauza neacceptării bugetului și respingerii de către Cameră. Principalul punct este suma de 5,6 mld dolari pe care Donald Trump o cere pentru consturirea zidului – devenit mai degrabă gard – de la frontiera cu Mexicul. Săptămâna începutului de an a adus două discuții – miercuri și vineri – între Președinte și liderii democrați al Camerei, noul Președinte al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, respingând orice alocare de bani. Președintele a amenințat că declară stare de urgență și alocă banii pe linie militară sau de Interne, însă toate argumentele Departamentului de Securitate Internă au fost respinse ca inexacte de către democrați. Blocajul Guvernului e greu să fie rupt pe linie executivă, chiar cu declararea situației de urgență, pentru că aceasta e rezervată cazurilor de război sau dezastre, iar un asemenea gest ar duce la atacuri în justiție care s-ar solda cu înfrângere majoră de imagine a lui Donald Trump. Cel mai probabil, aici cineva trebuie să cedeze, iar cum nici majoritățile republicane nu au dat banii lui Trump pentru gard, e puțin probabil să-i obțină de la majoritatea democrată. Dar Președintele american se va confrunta și cu alte teme recurente ce pot antrena blocajul administrației americane, anul trecut blocajul minorității venind de la DECA, actul de înregistrare pentru cei veniți ilegal de copii ca cetățeni americani, act promulgat de Obama, dar anulat de către Trump.

 

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: