Evenimentul Zilei > International > Donald Trump condamnă Globalismul de la tribuna ONU. „America First” şi doctrina Patriotismului
Donald Trump condamnă Globalismul de la tribuna ONU. „America First” şi doctrina Patriotismului

Donald Trump condamnă Globalismul de la tribuna ONU. „America First” şi doctrina Patriotismului

„Respingem ideologia Globalismului şi îmbrăţisăm doctrina Patriotismului. SUA vor alege mereu independenţa în faţa guvernanţei globale, controlului şi dominaţiei”. Declaraţia lui Donald Trump a fost făcută de la tribuna Adunării Generale a ONU.

Donald Trump a elogiat „suveranitatea” şi „patriotismul” şi a atacat virulent Curtea Penală Internaţională (CPI), pe care a acuzat-o că nu are „nicio legitimitate şi nicio autoritate”. „Statele Unite nu sprijină şi nu recunosc CPI”, care „revendică o jurisdicţie aproape universală asupra cetăţenilor din toate ţările, încălcând principiile justiţiei şi ale echităţii”, a mai spus el.

„Nu vom abandona niciodată suveranitatea americană în faţa unei birocraţii mondiale nealese şi iresponsabile”, a spus el, respingând „ideologia Globalismului”, transmite Agerpres, care citează agenţiile de presă internaţionale. „Respingem ideologia Globalismului şi îmbrăţisăm doctrina Patriotismului (…) Statele Unite vor alege mereu independenţa în faţa guvernanţei globale, controlului şi dominaţiei. Statele Unite nu vă vor spune cum trebuie să trăiţi, ori să munciţi sau să vă rugaţi (…) Vă cerem în schimb doar să ne respectaţi suveranitatea”, a punctat preşedintele american.

De asemenea, Statele Unite ale Americii vor să-şi limiteze contribuţia la 25% din bugetul operaţiunilor ONU de menţinere a păcii şi, de acum înainte, ajutorul oferit de Washington va fi rezervat „ţărilor prietene”, a declarat pr eşedintele american Donald Trump la tribuna Adunării Gener ale a ONU. „Ca parte a eforturile noastre de reformă (a ONU), le-am spus negociatorilor noştri că SUA nu vor mai plăti mai mult de 25% din bugetul operaţiunilor de menţinere a păcii”, (6,689 de miliarde de dolari, dintre care 28 ,5% plătit e de Washington până acum), cu scopul de a încur aja alte ţări să împartă ac eastă grea po vară, a spus Donald Trump.

 

„America nu-şi va cere scuze pentru că îşi protejează cetăţenii”

Donald Trump a avertizat statele europene împotriva dependenţei de sursele de energie ruseşti, în discursul rostit de la tribuna Adunării Generale a ONU. „Germania va deveni total dependentă de energia rusească dacă nu schimbă imediat direcţia”, a declarat Trump, care a lăudat pe de altă parte Polonia pentru dezvoltarea de conducte alternative, transmite Agerpres. Liderul de la Casa Albă a criticat de asemenea Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), subliniind că preţul petrolului trebuie să scadă. „OPEC şi statele OPEC jecmănesc restul lumii, ca de obicei”, s-a exprimat Trump. „Noi apărăm aceste ţări pe degeaba, iar ele profită de noi vânzându-ne petrol la preţuri ridicate. Nu este bine”, a adăugat preşedintele american.

„Multe state din această sală vor fi de acord cu mine că sistemul comercial mondial are nevoie stringentă de schimbare. În Organizaţia Mondială a Comerţului au fost admise ţări care încalcă toate principiile pe care se bazează organizaţia”, a acuzat Donald Trump. „America nu-şi va cere niciodată scuze pentru că îşi protejează cetăţenii”, a mai spus Trump.