Evenimentul Zilei > Actualitate > Donald Trump se gândește la un atac nuclear? Democrații îl blochează
Donald Trump se gândește la un atac nuclear? Democrații îl blochează

Donald Trump se gândește la un atac nuclear? Democrații îl blochează

Nancy Pelosi, președinta democrată a Camerei Reprezentanților, a declarat că a discutat cu armata măsuri de natură să-l împiedice pe Donald Trump să declanșeze ostilități sau să ordone un atac nuclear.

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților Statelor Unite, a declarat că a analizat, vineri, cu șeful Statului Major al Armatei SUA posibilele măsuri pentru a-l împiedica pe Donald Trump să inițieze ostilități sau să ordone un atac nuclear în ultimele 12 zile ale mandatului său, scrie Reuters.

„Situația cu acest președinte dezechilibrat nu poate fi mai periculoasă și trebuie să facem tot ce putem pentru a proteja poporul american de atacurile dezordonate asupra țării noastre și a democrației noastre”, a scris Nancy Pelosi într-o scrisoare adresată congresmenilor.

„În această dimineață, am vorbit cu șeful Statului Major al SUA, Mark Milley, pentru a discuta despre măsurile de precauție disponibile pentru a împiedica un președinte instabil să lanseze ostilități militare sau să acceseze coduri de lansare și să dispună o lovitură”, a scris președintele Camerei Reprezentanților într-o scrisoare adresată colegilor ei parlamentari.

Serviciile generalului Milley au confirmat că Nancy Pelosi a fost la originea acestui apel teleponic și că seful Statului Major a „i-a răspuns la întrebări cu privire la procedura privind comandamentul nuclear”.

Nancy Pelosi a declarat că a obținut asigurări de la șeful de stat major al armatei SUA că există garanții pentru a-l împiedica pe Donald Trump să ordone un atac nuclear, potrivit unei surse care a auzit o discuție telefonică între reprezentanții democrați.

Donald Trump. Proceduri de punere sub acuzare

Cu toate acestea, nimic nu indică faptul că generalul Milley sau oricine altcineva are mijloacele de a-l împiedica pe președintele SUA să acceadă la butonul nuclear, să folosească arme nucleare.

Potrivit lui Jeffrey Lewis, profesor la Institutul de Studii Internaționale din Middlebury, „nu există nicio modalitate legală de a face acest lucru. Președintele are puterea exclusivă și neîngrădită de a ordona utilizarea armelor nucleare fără un „al doilea vot”.

Democrații din Camera Reprezentanților sunt pregătiți să înceapă săptămâna viitoare proceduri de punere sub acuzare împotriva președintelui în exercițiu, pe care îl consideră responsabil pentru violențele comise la Capitoliu, miercuri seară, a anunțat vineri vicepreședintele Camerei.

Nancy Pelosi nu a specificat natura acestei acțiuni. Colegul său și liderul minorității republicane din Cameră, Kevin McCarthy, a reacționat avertizând că lansarea acestei proceduri împotriva lui Donald Trump „la numai 12 zile de la sfârșitul mandatului său va diviza și mai mult țara noastră”, scrie AFP.