Evenimentul Zilei > International > Donald Trump a primit bani de la Guvernul Marii Britanii! BBC are toate informațiile despre cifre și context
Donald Trump a primit bani de la Guvernul Marii Britanii! BBC are toate informațiile despre cifre și context

Donald Trump a primit bani de la Guvernul Marii Britanii! BBC are toate informațiile despre cifre și context

În contextul pandemiei de coronavirus, afacerile pe care fostul președinte American Donal Trump le are în Scoția au înregistrat pierderi financiare semnificative. Totuși, conform BBC, Guvernul Marii Britanii l-a consolat pe miliardar odată cu acordarea unor ajutoare în valoare de peste 3 milioane lire sterline.

În prim-plan apar cele două terenuri de gol pe care Donald Trump le deține în Ayrshire și Aberdeenshire. Administratorii acestor baze de agrement au fost nevoiți să concedieze mai mulți angajați.

Spre exemplu, stațiunea de lux Trump Turnberry a înregistrat o pierdere de peste 3 milioane de lire sterline în 2020. Stațiunea de la Balmedie a bifat, de asemenea, o pierdere de 1,3 milioane de lire sterline.

Mama lui Donald Trump este originară din Insula Lewis (Scoția), iar despre fostul președinte american se spune că vorbește cu drag despre strămoșii săi scoțieni. El și-a deschis prima stațiune de golf pe domeniul Menie din Aberdeenshire în 2012.

La acea vreme au fost destule critici legate de potențialele daune aduse mediului. Activiștii de mediu au încercat să împiedice construirea unui parc eolian în largul coastei argumentând că ar strica priveliștea.

Donald Trump a făcut afaceri cu arabii din Dubai

În 2014, Trump a cumpărat complexul de golf Turnberry din South Ayrshire de la o companie din Dubai. El a predat controlul asupra ambelor terenuri fiilor săi Donald Junior și Eric cu puțin timp înainte de a deveni președinte în 2017.

foto: commons.wikimedia.org – Trump Turnberry Hotel

Criticii fostului lider de la Casa Albă au pierdut recent o încercare legală de a forța guvernul scoțian să investigheze modul în care el a plătit pentruterenurile de golf.

Potrivit conturilor înregistrate la Companies House, Golf Recreation Scotland Ltd (care deține terenul de golf și stațiunea Turnberry) a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri de la 19,7 milioane de lire sterline în 2019 la 6,7 milioane de lire sterline în 2020.

Practic, a fost obținut un profit de 321.000 de lire sterline în 2019 și o pierdere de 3,4 milioane de lire sterline în 2020. Prin urmare, stațiunea a fost închisă între 23 martie și 15 iulie 2020 și din nou între 20 noiembrie și 26 aprilie 2021.

Ajutoarele au venit, angajații au fost concediați

Mai departe, compania a primit 2,3 milioane de lire sterline sub formă de subvenții în cadrul unui program special al Guvernului Marii Britanii. Asta s-a întâmplat în timp ce numărul mediu de angajați a scăzut de la 541 la 289.

O filială a companiei, SLC Turnberry Ltd, a făcut cereri de concediu de odihnă care valorau între 435.000 și 1,1 milioane de lire sterline și care vizau perioada ianuarie-august 2021.

foto: flickr.com – Trump joacă golf de câte ori îi permite timpul

„Sprijinul guvernamental a fost util pentru a păstra cât mai multe locuri de muncă, însă, incertitudinea privind durata sprijinului și impactul susținut al pandemiei au făcut ca disponibilizările să fie necesare pentru a pregăti afacerea pentru efectele pe termen lung asupra industriei ospitalității″, se arată în documente semnate de Eric Trump.

Trump International Golf Club Scotland Limited, care deține terenul de golf al lui Donald Trump din Aberdeenshire, a înregistrat, de asemenea, o scădere abruptă a cifrei de afaceri, de la 3,3 milioane de lire sterline în 2019 la 1,1 milioane de lire sterline în 2020, deși pierderile companiei au crescut doar puțin, de la 1,1 milioane de lire sterline la 1,3 milioane de lire sterline.

Concluziile lui Eric Trump au fost clare

Se observă că în timp ce golful a fost permis pentru o mare parte a anului, hotelul Macleod House a fost închis începând cu 21 martie, iar restaurantele și facilitățile de luat masa au fost deschise abia în iunie și s-au închis din nou la 20 noiembrie.

„Programul de concediu al guvernului britanic a fost util pentru a păstra cât mai multe locuri de muncă, iar majoritatea angajaților au fost reintegrați pe parcursul anului″, se arată în documentele citate de BBC.

Compania a primit 452.000 de lire sterline din programul de concedii în 2020. Separat, datele guvernamentale arată că Trump International Golf Club Scotland Limited a solicitat între 85.000 și 205.000 de lire sterline din banii de concediu de odihnă (ianuarie-august 2021). Numărul mediu de angajați a scăzut de la 84 în 2019 la 63 în 2020.