Acesta a fost mesajul pe care o parte dintre românii din Madrid l-a transmis preşedintelui României, Traian Băsescu, cu ocazia unei vizite de două zile în capitala Spaniei.
Scopul cu care acesta s-a deplasat în comunitatea românească din Alcala de Henares, o localitate aflată la periferia Madridului, a fost organizarea Forumului Europa 2008, destinat asociaţiilor româneşti din Europa, SUA şi Canada. Costurile evenimentului s-au ridicat la aproximativ 200.000 de euro, proiectul fiind finanţat de autorităţile madrilene. A fost pentru prima dată când un număr atât de mare de români ai disporei s-a reunit în afara României.
Conform declaraţiilor organizatorilor, reprezentaţi de Daniel Tecu, preşedinte al FADERE (Federaţia Asociaţiilor române din Europa, Statele Unite ale Americii şi Canada), “acest forum izvorăşte din nevoia de unitate. Vrem să fim împreună, pentru că doar aşa putem să creăm cadrul necesar pentru prezentarea unei imagini obiective a românului în afara graniţelor ţării. O federaţie a asociaţiilor din toată diapora s-a mai încercat, însă de această dată pasul trebuie făcut cu înţelepciune”.
Evenimentul a debutat sâmbătă seara, cu organizarea unui spectacol în centrul oraşului Alcala de Henares, în parcul O’Donnell, la care au participat peste 5.000 de români, membri ai comunităţii locale de români şi cei peste 200 de reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti invitate. Dintre artiştii români care au concertat au fost Marcel Pavel, 3 Sud Est, Irina Loghin, Ştefan Bănică Jr., Nicola şi Gabriela Vlad.
În cadul unui discurs adresat mulţimii care flutura steguleţe tricolore, dar şi câteva PD-L-iste, Traian Băsescu a subliniat faptul că în “în trei ani, cu siguranţă va fi mai bine. (...) România nu este o ţară în recesiune, dar nici nu poate oferi mai mult decât are posibilitatea”. Unul dintre mesajele acestei întâlniri adresat românilor din Europa, SUA şi Canada a fost cel al reîntoarcerii imigranţilor români acasă, idee promovată atât de Preşedinte, cât şi de Petre Roman, invitat la eveniment în calitate de Înalt Reprezentant al Guvernului pentru românii din străinătate.
“Cei care privesc către o întoarcere în România pot să o facă cu încredere, pentru că, în mod cert, vor avea locuri de muncă. (...) Iar pe copiii români din diaspora, lăsaţi-i să-şi facă universităţile acasă”, a mai afirmat Băsescu, în cadrul discursului său de sâmbătă seară.
Românii, reticenţi la îndemnul preşedintelui
Cu toate că această alternativă pare să placă multor români care au decis să plece în alte ţări pentru a-şi îmbunătăţi statutul financiar, unii sunt sceptici în faţa promisiunilor reprezentanţilor statului român. Una dintre participantele la acest forum, reprezentantă a Asociaţiei Imigranţilor români şi moldoveni din Portugalia, a declarat că majoritatea românilor din străinătate şi-ar dori să revină la un moment dat în ţara natală, însă sunt multe aspecte care trebuie luate în considerare.
Aceasta a dat exemplu copiilor români care se nasc în alte ţări. “Băiatul meu s-a născut în Portugalia. Pentru el, aceasta este ţara lui natală. În plus, limba pe care o ştie este cea portugheză. Ar fi destul de dificil să îl iau de aici şi să-l introduc într-o societate nouă. În plus, autorităţile române ar trebui să ia în serios proiectele de creare de şcoli româneşti în diaspora sau de creştere a numărului de profesori români care predau limba română în diaspora. Pentru că altfel, copiilor noştri le-ar fi foarte greu să înveţe limba română singuri sau doar cu ajutorul nostru. Dar până la urmă, pentru cei care au copii, decizia finală este luată astfel încât copiilor să le fie bine.”
Unii români care s-au aflat la spectacolul de sâmbătă seară au declarat că o altă piedică este cea a creditelor imobiliare, pe care numeroşi conaţionali le-au făcute la băncile din ţările în care locuiesc. Pentru ei, perspectiva unei întoarceri în România este aproape nulă, din cauza obligaţiilor pe care le au în faţa instituţiilor de creditare străine. Salariile din România s-ar dovedi insuficiente pentru achitare ratelor lunare. În plus, majoritatea a vândut locuinţele pe care le aveau în România, iar plata unei chirii, adăugată ratei pentru locuinţa din străinătate, i-ar copleşi. Băsescu cere „curăţenie” în MAE În deschiderea oficială a Forumului Europa 2008, care a avut loc ieri dimineaţă, au mai participat, alături de Traian Băsescu, ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Imigrării la Comunitatea de Madrid, Javier Lasquetty, primarul din Alcalá de Henares, Bartolomé Gonzáles Jiménez şi preşedintele FADERE, Daniel Ţecu.
Una dintre primele probleme ridicate de participanţii la eveniment a fost cea a consulilor şi ambasadorilor care nu-şi respectă angajamentele luate şi sunt închişi în faţa dialogului cu cetăţenii români din comunităţile respective. Cu această ocazie, şeful statului a declarat că una dintre etapele pe care trebuie să le parcurgă acum Ministerul român al Afacerilor Externe este aceea de “curăţenie” în rândul consulilor şi ambasadorilor care nu sunt apţi pentru aceste posturi.
“Nu vor mai fi trimişi oameni care nu îndeplinesc condiţiile necesare”, a mai promis Traian Băsescu. Ambasadorul României la Madrid, Maria Ligor, a fost dat exemplu pozitiv, atât de participanţii la eveniment, cât şi de invitaţi, în ceea ce priveşte implicarea în comunitatea românilor din această ţară, susţinerea şi promovarea acestora în societatea spaniolă. Şi Guvernul vrea românii înapoi acasă
Petre Roman, invitat la eveniment, a sosit în sală la câteva clipe de la plecare preşedintelui Băsescu. Prezent în Spania de săptămâna trecută, proaspăt numitul în funcţia de Înalt Reprezentant al Guvernului pentru românii din străinătate, Petre Roman, a vorbit despre cele mai interesante subiecte pentru românii din diaspora: reîntoarcerea acestora acasă, problema taxelor consulare, eliberarea actelor de identitate şi crearea secţiile de votare pentru alegerile din această toamnă.
În ceea ce priveşte prima problemă, cea a încurajării românilor să revină în ţară, Petre Roman a declarat că cel mai important aspect este cel al informării persoanelor care doresc să facă acest pas. Astfel, prin semnarea acordului “Reîntoarcerea acasă”, ministerul Muncii din Spania şi din România vor colabora la înfiinţarea de centre de informare şi consiliere, ca o soluţie care să permită românilor să revină acasă.
Eliberarea documentelor de identitate a fost un subiect ridicat atât de invitaţi, cât şi de reprezentanţii asociaţiilor de români din Europa, SUA şi Canada. Consulatele generale pot elibera acum şi documente de identitate cu valabilitate de 12 luni. Aceste acte temporare permit celor cărora le-au expirat actele, ori le-au pierdut, ca în termen de un an să poată reveni în România pentru a le înlocui. Monica Ştirbu, Consul general al României la Sevilla, a declarat că introducerea acestora este “un pas înainte în sprijinirea românilor din diaspora de către autorităţile române”.
O altă nemulţumire a diasporei româneşti a fost cea a secţiilor de vot, al căror număr descurajează românii să-şi exercite dreptul constituţional de a vota. În acest sens, obiectivul Guvernului este de a tripla numărul celor deja existente. “Vor fi 30 de secţii de votare în Spania şi 30 în Italia. Chiar dacă nu este o soluţie reală în faţa acestei probleme este totuşi un pas înainte”, a adăugat Petre Roman. În opinia acestuia, cea mai bună soluţie este cea a votului prin corespondenţă. CORESPONDENŢĂ DE LA MADRID - EXCLUSIV ONLINE