Doliu în România. A murit un mare profesionist al țării: Un caracter excepțional

Sursa: Pixabay

Curtea de Conturi din România a anunțat, cu regret, trecerea în neființă a primului președinte al instituției, profesorul universitar Ioan Bogdan. Acesta a murit pe 10 februarie 2022, an în care instituția sărbătorește 30 de ani de la reînființare.

Profesorul universitar Ioan Bogdan, primul președinte al Curții de Conturi a României de după reînființare, a murit pe 10 februarie. Tristul anunț a fost făcut public de către instituția pe care acesta a condus-o.

"Primul preşedinte al Curţii de Conturi a României după reînfiinţarea sa în anul 1992, domnul profesor universitar doctor Ioan Bogdan a trecut la cele veşnice. Marea familie a Curţii de Conturi a României a mai pierdut un membru. Pe data de 10 februarie 2022, în anul în care se împlinesc 30 de ani de la reînfiinţarea Instituţiei Supreme de Audit a României, inima primului ei preşedinte după revoluţie a încetat să mai bată", a anunţat Curtea de conturi a României.

Primul președinte al Curții de Conturi de după reînființare a murit

Ioan Bogdan s-a născut în comuna Câlnic, județul Alba, pe 11 august 1933 și a avut o impresionantă carieră în domeniul economic. A absolvit Facultatea de Statistică din cadrul Academiei de Studii Economice din București, având un doctorat în economie.

"Curtea de Conturi a României pierde în aceste zile pe unul dintre părinţii ei fondatori. Domnul preşedinte Ioan Bogdan a fost unul dintre cei care au făcut posibilă renaşterea Instituţiei Supreme de Audit în România, o instituţie puternică, profesionalistă şi independentă. Cred că sunt în asentimentul colegilor mei care l-au cunoscut pe acest om cu suflet mare şi caracter exceptional atunci când spun că o parte importantă din istoria Curţii de Conturi a fost marcată de munca şi energia domnului preşedinte Ioan Bogdan. Dumnezeu să îl odihnească în pace!", spune Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi.

Primul președinte al Curții de Conturi de după înființare a deținut mai multe funcții importante în domeniul economic, urmând și o carieră politică după 1989. A fost ales deputat de Sibiu până în 1992 și a condus comisia pentru buget, finanțe și bănci din Parlamentul României.

"După încheierea mandatului său în anul 1999, Ioan Bogdan a continuat ca profesor la universităţi din Sibiu şi Bucureşti. Membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, al Camerei Experţilor Europeni a Uniunii Europene, al Academiei de Ştiinţe din New York şi al Asociaţiei Americane de Ştiinţe Avansate, Ioan Bogdan a fost un reper de elocinţă şi profesionalism, într-o carieră destinată studiului continuu şi cercetării ştiinţifice", mai arată Curtea de Conturi.