Doliu național în Bulgaria pentru victimele inundațiilor. Ce e mai rău abia urmează

Doliu național în Bulgaria pentru victimele inundațiilor. Ce e mai rău abia urmează

Autoritățile de la Sofia au decretat pentru azi zi de doliu național pentru victimele inundațiilor care au afectat sudul țării. Opt persoane au decedat luni, iar alte două sunt date dispărute în urma ruperii barajului unui lac artificial, în apropierea satului Biser.

Steagurile  din instituțiile de stat vor fi cobărâte în bernă, relatează site-ul Novinite. De asemenea, premierul bulgar Boiko Borisov a anunțat că familiile victimelor inundațiilor vor primi despăgubiri. Zeci de gospodării din satul Biser, dar și din alte localităţi din judeţele Haskovo, Kârdjali şi Stara Zagora au fost luate de ape, ca urmare a ruperii barajului unui lac artificial.

”Ce e mai rău abia urmează”, a declarat comisarul european bulgar pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţia în situaţii de criză Kristalina Gheorghieva, care a vizitat ieri, alături de premierul Boiko Borisov, zonele afectate. Comisarul european a avertizat că se aşteaptă două săptămâni de ninsori abundente şi ger, după care vremea se va încălzi brusc, iar zăpada se va topi repede şi este posibil să fie noi inundaţii, informează Agerpres. Codul portocaliu de fenomene meteorologice periculoase se menține pentru 12 județe.  Temperaturile se situează între minus 8 şi minus 16 grade Celsius, iar ninsorile continuă în estul ţării, unde viteza vântului depăşește 100 de kilometri pe oră.

Ne puteți urmări și pe Google News