Evenimentul Zilei > International > Doliu în lumea artistică. O țară întreagă îl plânge. A fost un deschizător de drumuri
Doliu în lumea artistică. O țară întreagă îl plânge. A fost un deschizător de drumuri

Doliu în lumea artistică. O țară întreagă îl plânge. A fost un deschizător de drumuri

Michou, celebrul director al cabaretului din Paris care a inspirat personajul Zaza din filmul „La cage aux folles”, a murit duminică la vârsta de 88 de ani, a anunţat agentul său de presă, citat de AFP.

„Michou a murit în această dimineaţă într-un spital din Paris”, a declarat Francois Deblaye.

„Michou”, al cărui nume real a fost Michel Catty, a deschis în 1956 celebrul său cabaret din cartierul parizian Montmatre, care a primit în fiecare zi timp de 60 de ani o pleiadă de celebrităţi, dar şi mii de necunoscuţi, care asistau la spectacole susţinute de artişti în travesti. În fiecare seară, Michou însuşi apărea pe scenă pentru a deschide show-ul.

Cu mult timp înainte de moda americană „drag queen”, Michou a fost un deschizător de drum în Franţa pentru reprezentaţiile de divertisment în travesti, organizând primul spectacol de după Al Doilea Război Mondial susţinut exclusiv de bărbaţi care se îmbrăcau în femei pentru a caricaturiza vedetele din epocă.

Din 1956, cabaretul său minuscul, care îi poartă numele, a devenit o veritabilă referinţă internaţională în acest domeniu şi a fost arhiplin în fiecare seară.

Artiştii care evoluau la Cabaret Michou – purtând machiaje violente şi supranumiţi „Michette” – îi amuzau pe clienţi imitând starurile momentului, pe cea mai mică scenă din Paris, însă făceau acest lucru „fără să îşi bată joc”, a dezvăluit pentru AFP patronul său, care se îmbrăca întotdeauna în bleu, purta ochelari cu rame bleu şi îşi vopsea părul în auriu.

„Există mult respect în caricaturile noastre. Noi le adorăm pe victimele noastre, iar ele ştiu foarte bine acest lucru. Dalida adora să vină pentru a vedea aici cea mai delirantă versiune a ei”, dezvăluia Michou, care obişnuia să spună că era „cel mai cunoscut homosexual din Franţa”.

„Sunt popular şi asta mă face foarte fericit. Am avut şansa de a fi un homosexual notoriu şi iubit. Peste tot, oamenii mă recunosc şi să salută cu multă amabilitate”, sublinia Michou, originar din nordul Franţei, care s-a mutat la Paris la vârsta de 17 ani, în 1948.