Doliu în lumea artistică. A murit cel mai longeviv dirijor din România

Sursa foto: arhiva EVZ

Mare artist s-a stins din viață vineri. A avut o carieră impresionantă și și-a dedicat toată viața muzicii. A fost apreciat atât în țară, cât și în străinătate.

Moise Mitulescu s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani. A fost cel mai longeviv dirijor român. A avut o carieră impresionantă și a fost apreciat atât în țară, cât și în străinătate. Și-a dedicat întreaga viață muzicii

„Un om de o vivacitate deosebită, în continuă acțiune, gata să se apuce de lucru imediat ce a terminat un altul. Această sete de activitate și-a păstrat-o în cursul vieții, fiindu-i motorul care l-a susținut în a se manifesta pe mai multe planuri deodată, încât lăsa impresia că are darul ubicuității!”, a declarat Andrei Iliescu, dirijorul Orchestrei „Petru Ghenghea”.

Artistul s-a născut în anul 1932 în comuna Domnești din județul Argeș. Tatăl său a fost preotul localității și i-a insulat fiului său dragoste pentru muzică. De mic copil a cântat în corul bisericii, iar talentul său nu a trecut neobservat.

Profesor iubit

A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, Facultatea de Compoziție – Muzicologie în anul 1956. I-a avut la profesori pe marii artiști Victor Giuleanu, Dragoș Alexandrescu, Myriam Marbé ori Florica Comișel, potrivit cancan.ro.

După absolvire a revenit la Pitești ca profesor la Școala de Muzică și Arte Plastice. I-au trecut prin mână generații întregi de elevi. Moise Mitulescu a fost cel care a obținut toate aprobările ca unitatea de învățământ să poarte numele marelui pianisti Dinu Lipatti.

Carieră impresionantă

Pe lângă cariera didactică, Moise Mitulescu a fost dirijor aproape șapte decenii. „Profesorul Moise Mitulescu a dirijat în activitatea domniei sale 24 de formaţii corale, printre care menționez: Corul Mixt al Elevilor din Câmpulung Muscel (1950, 1951), Corul mixt al Sindicatului Învăţământ Piteşti, Corul de Cameră şi Corul mixt al Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Piteşti, Corala „Negru-Vodă” a oraşului Câmpulung Muscel (1968-1988), Corul mixt al comunei Călineşti, Corul mixt al comunei Leordeni, judeţul Argeş, Corul mixt al Casei Sindicatelor din Piteşti și Corul de Cameră „Carmen Argessi” al Şcolii Populare de Arte din Piteşti, participând ca dirijor la festivaluri corale şi folclorice internaţionale din Germania, Bulgaria şi Olanda”, precizează cercetătorul Sorin Mazilescu.