Doliu în lumea artei. A murit pictorul Neculai Iorga, fost elev al lui Camil Ressu

Doliu / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Este zi de doliu în lumea artistică. Cunoscutul pictor Neculai Iorga a murit la vârsta de 91 de ani, lăsând în urmă o carieră impresionantă. Acesta a avut șansa să se apropie de artele frumoase sub îndrumarea lui Camil Ressu.

A murit pictorul Niculai Iorga

Regretatul pictor a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti. El s-a pregătit la clasa profesorilor P. Dumitrescu şi Al. Brătăşanu. Pe parcursul anilor, lucrările sale au fost expuse și admirate în cadrul expozițiilor din țară sau din străinătate.

Neculai Iorga a părăsit lumea artei pentru totdeauna. Regretatul pictor s-a stins la respectabila vârstă de 91 de ani. Vestea tristă a fost dată de Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Pierdere pentru lumea artei

„Uniunea Artiştilor Plastici din România, cu adâncă tristeţe, anunţă dispariţia marelui pictor Neculai Iorga, un artist cu o carieră lungă, presărată cu amintiri incredibile: 'Inspirat de conductele din subsolul fabricii Independenţa din Sibiu, am realizat patru tablouri pe care le-am expus la Sala Dalles. Doamna Peggy Guggenheim a venit în România şi a fost condusă în atelierele somităţilor vremii. Dar nu a fost atrasă de nimic. Când a făcut vizita la expoziţia noastră s-a oprit şi a zis: Tablourile acestea patru sunt achiziţionate de mine”, a transmis UAP.

Neculai Iorga. Sursa foto: Facebook

Marea pasiunea a lui Neculai Iorga

Potrivit reprezentanților UAP, regretatul pictor a fost mereu atras de desen.

„Crezul artistic al marelui dispărut a fost: 'Pentru un pictor, desenul este baza. De-aia mi se pare exagerat că mulţi la ora actuală se inspiră din telefonul mobil. Studiul trebuie să fie după model, nu inspirat din calculator'. Condoleanţe familiei îndoliate şi celor care l-au cunoscut şi i-au admirat arta. Dumnezeu să-l odihnească!", mai arată sursa.

Cunoscutul pictor s-a născut la Galați, în anul 1933.

Pe lângă numeroase expoziții din România, lucrările sale au ajuns și peste Ocean. Acestea au putut fi admirate în 1967 la New York, iar în 1969 au ajuns la la Galeria Guggenheim, la Londra.

De asemenea, lucrările sale au fost expuse și la Muzeul de Arta din Riga (1970); la Galeria de Artă din Viena (1981), Berlin (1984) şi Paris (1992).