Dolarul bate record după record. A depășit pragul de 4,9 lei. Euro este în cădere liberă

Dolarul bate record după record. A depășit pragul de 4,9 lei. Euro este în cădere liberă Sursa foto: Arhiva EVZ

Dolarul american continuă să se aprecieze față de leul românesc, dar și față de moneda europeană. Această evoluție a pieței valutare va duce la scumpiri în Europa și a o nouă creștere a inflației.

Dolarul american își continuă ascensiunea și rămâne mai scump decât moneda europeană, în condiţiile în care cursul afişat miercuri de Banca Națională a României a fost de 4,903 lei pentru un dolar și 4,858 lei pentru un euro.

De la începutului acestui an și până în prezent,. Dolarul american a câștigat 12% în fața leului românesc. În ianuarie 2022, dolarul era cotat la un curs de 4,377 lei.

În schimb, moneda europeană a continuat să se deprecieze atât față de dolar, cât și față de leu. În luna iulie, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, dolarul american a fost mai puternic decât euro. Tendința s-a menținut, iar miercuri, pe piețele internaționale un euro valora 0,99 dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ascensiunea dolarului se datorează măsurilor luate de Rezerva Federală. Instituția a majorat, în luna iulie, dobânda cheie pentru a patra oară în acest an, pentru a tempera inflația, care se află la cel mai mare nivel din istorie în SUA, potrivit stiripesurse.

Probleme în Europa

Decizia americanilor nu este însă o veste bună pentru Europa. Deprecierea euro față de dolar duce la scumpiri și la o inflație și mai mare.

„Consecința principală și cea mai directă este că această scădere a euro în raport cu dolarul alimentează creșterea prețurilor, în special a celor la hidrocarburi. Este mai degrabă o veste proastă, pentru că va alimenta inflația”, a explicat Jean-Paul Pollin, membru al Cercului Economiștilor.

Toamnă agitată

Experții spun că în această toamnă vor fi mari fluctuații pe piețele valutar. Dolarul american ar putea ajunge la o întărire de 5-10% comparativ cu moneda euro, în cursul lunilor viitoare.

„Toamna, eventual în a doua sa jumătate, în apropiere de iarnă, ar putea veni cu un risc de ajustare a cursului de schimb. Chiar dacă aceasta nu s-ar petrece, toamna se anunţă a fi intensă în pieţele valutare, cel puţin din perspectiva euro, a dolarului american şi a francului elveţian”, spune economistul Claudiu Cazacu, consultant economic în cadrul XTB România.