Dolarul american, în continuă creștere. A atins maximul ultimelor două decenii

Dolarul american, în continuă creștere. A atins maximul ultimelor două decenii Sursa: Pixabay

Dolarul american crește constant și ajunge astfel la maximul din ultimii 20 de ani, după ce președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a semnalat că ratele dobânzilor vor fi menținute mai mult timp la un nivel mai ridicat pentru a reduce inflația în creștere.

Indicele dolarului a ajuns astfel la 109,44 în cursul tranzacțiilor din Asia, un nou maxim din ultimii 20 de ani.

Forța dolarului a împins alte valute importante la noi minime și a pus presiune asupra omologilor săi de pe piețele emergente.

Dolarul a atins 138,88 unități față de yenul japonez, cel mai ridicat nivel din 21 iulie. În același timp, yuanul a scăzut la un nou minim al ultimilor doi ani, de 6,9321 pentru un dolar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și lira sterlină a scăzut și a atins un minim al ultimilor doi ani și jumătate, de 1,1656 dolari și a fost ultima dată în scădere cu 0,61% la 1,1658 dolari, în timp ce euro a scăzut cu 0,49% la 0,9916 dolari.

În prezent, piețele evaluează la aproximativ 76,5% șansele unei creșteri a ratei de 75 de puncte de bază la următoarea ședință a Fed din septembrie.

Piețele iau în calcul riscul ca Banca Central Europeană să majoreze dobânda cu 75 de puncte de bază luna viitoare.

În ceea ce privește criptomonedele, Bitcoin a rămas sub nivelul de 20.000 de dolari. Ultima dată a scăzut cu 3,89%, la 19.843,02 dolari, potrivit știripesurse.ro.

Euro a înregistrat cea mai mică valoare 

Marți, euro a cunoscut cel mai mic nivel față de dolar, de când a pus fost în circulație. BNR a anunţat, marţi, 23 august 2022, un curs de referinţă de 4,8851 lei/euro, 4,9225 lei/dolar.

Astfel, moneda europeană a coborât marți, sub paritatea cu dolarul. Este un nivel care nu a mai fost atins din anul în care a fost lansată în circulație, în anul 2002. Euro a pierdut 0,84% luni după-amiază, până la 0,9951 dolari. Dolarul beneficiază de înăspririle succesive ale politicii monetare a băncii centrale americane.

„Consecința principală și cea mai directă este că această scădere a euro în raport cu dolarul alimentează creșterea prețurilor, în special a celor la hidrocarburi. Este mai degrabă o veste proastă, pentru că va alimenta inflația”, a explicat Jean-Paul Pollin, membru al Cercului Economiștilor.