Doi LIDERI MONDIALI stabilesc STRATEGIA ECONOMICĂ și militară a Europei. Întâlnirea care poate decide SOARTA României

Doi LIDERI MONDIALI stabilesc STRATEGIA ECONOMICĂ și militară a Europei. Întâlnirea care poate decide SOARTA României

Lideri mondiali, Vladimir Putin și Angela Merkel se vor întâlni, sâmbătă, în Germania, unde vor discuta despre războiul din Siria, situaţia din Estul Ucrainei şi probleme economico-energetice, respectiv construirea şi darea în folosinţă, gazoductului Nord Stream II, pe sub Marea Baltică, şi care urmează să aprovizioneze Europa cu gaze naturale ruse care ocolesc Ucraina. În contextul în care România este angrenată în proiectul BRUA - conducta de gaze Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, întâlnirea dintre cei doi lideri poate avea un impact și o influență majoră asupra economiei naționale.

Guvernul german a anunțat că preşedintele rus Vladimir Putin efectuează, sâmbătă, o vizită în Germania, unde se întâlneşte cu cancelarul Angela Merkel pentru a discuta despre conflictele din Siria şi Ucraina.

AFP notează că cei doi lideri urmează să se întâlnească la ora 16.00 GMT (19.00, ora României) în Castelul Meseberg, o reşedinţă a Guvernului german situată la 70 de kilometri nord de Berlin, într-o zonă rurală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Purtătorul de cuvânt al Cancelariei Germaniei, Steffen Seibert, a precizat că vor discuta despre „războiul din Siria”, „situaţia în estul Ucrainei” şi „probleme economico-energetice”, notează news.ro.

O temă importantă pe agenda înalților oficiali de la Berlin şi Moscova este construirea şi darea în folosinţă, la sfârşitul lui 2019, a gazoductului Nord Stream II, pe sub Marea Baltică, şi care urmează să aprovizioneze Europa cu gaze naturale ruse care ocolesc Ucraina.

AFP precizează că Merkel doreşte să obţină garanţii prin care Kievul să rămână un actor în tranzitul gazelor naturale.

Contactele la cel mai înalt nivel între Rusia şi Germania au fost reluate de câteva luni, în contextul în care relaţiile erau „glaciale” din 2014, de la începutul războiului din Ucraina.

Cancelarul Angela Merkel a efectuat o vizită la Soci, în luna mai, prima în Rusia după anul 2015.

Ea i-a primit - discret - la sfâşitul lui iulie pe şeful Statului Major rus Valeri Gherasimov - vizat de sancţiuni europene din cauza războiului din Ucraina - şi pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Gherasimov şi Lavrov au fost primiţi după aceea - tot discret -  de către preşedintele francez Emmanuel Macron.

În Siria, Germania joacă un rol secundar în cadrul coaliţiei angajate împotriva grupării Statul Islamic (SI), însă ea are relaţii strânse cu actori din regiune - precum Turcia sau kurzii din Irak.

Berlinul a găzduit, în timpul crizei migraţiei, sute de mii de refugiaţi sirieni.