Doi judecători CCR au lucrat ca parlamentari la legea care interzice condamnați în Guvern
- Ionel Dancu
- 6 ianuarie 2017, 00:00
EVZ a aflat că doi judecători ai Curții Constituționale, printre care președintele CCR, trebuie să cântărească dacă o lege în elaborarea căreia au fost implicați în trecut este constituțională
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a contestat ieri la CCR prevederea legală care le interzice condamnaților penal să facă parte din Guvern. Potrivit articolului 2 din Legea de organizare a Guvernului 90/2001 „pot fi membri ai Guvernului persoanele care (...) nu au suferit condamnări penale (...)”. Din cauza acestui articol, PSD nu a putut să-l propună premier pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat în dosarul Referendumul.
Hibele ascunse
Avocatul Poporului consideră că articolul încalcă prevederile Constituției şi ale Declarației Universale a Drepturilor Omului. Potrivit analizei lui Victor Ciorbea, articolul reclamat nu face diferența între infracțiunile săvârșite cu intenție şi cele săvârşite din culpă, şi nu stabileşte dacă se aplică pentru orice condamnare penală sau doar pentru cele în care s-a dispus ca pedeapsă complementară interzicerea dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Trecutul prinde CCR
„Evenimentul zilei” a descoperit că preşedintele CCR, Valer Dorneanu, şi judecătorul CCR Marian Enache au fost implicați în traseul legii. În data de 25 ianuarie 1999, Comisia Juridică a Camerei Deputaților, din care făcea parte Marian Enache, a avizat favorabil legea privind organizarea şi funcționarea Guvernului.
După ce proiectul a fost modificat în Senat, s-a înființat o comisie de mediere. Procedura parlamentară s-a întins până în anul 2001, între timp Valer Dorneanu ajungând deputat PDSR. În data de 1 martie 2001, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaților, actualul preşedinte CCR Valer Dorneanu a condus şedința plenului în care s-a tranşat legea 90/2001 privind organizarea Guvernului şi a votat „pentru”. „Cine este pentru? Vă mulțumesc. Voturi împotrivă? Abțineri? Vă mulțumesc. În unanimitate. Vă reamintesc că, potrivit cvorumului anunțat, sunt 241 de voturi pentru”, a spus Dorneanu, potrivit stenogramei şedinței, consultată de EVZ.
Judecătorii CCR nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile exprimate. În cadrul unei şedințe, ei sunt obligați să voteze afirmativ sau negativ, abținerea nefiind permisă. Ei pot însă absenta „justificat” de la o şedință.
Iohannis s-a indignat
Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat, ieri, că demersul Avocatului Poporului este „periculos”. „Se poate deschide poarta condamnaților penali să ajungă să ne conducă, să ocupe funcții înalte în stat”, a anunțat purtătorul său de cuvânt, Mădălina Dobrovolski.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a apreciat că motivarea Avocatului Poporului „este absolut puerilă” şi că Ciorbea „a rămas acelaşi supus al PSD-ului”. Preşedintele PNL, Raluca Turcan, a declarat ieri că „Avocatul Poporului se comportă ca avocatul lui Liviu Dragnea”.
Dragnea acuză presiuni
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus ieri că nu vrea să ajungă prim-ministru „nici acum, nici mâine, nici anul ăsta” şi a apreciat că prin afirmațiile publice, Iohannis a făcut „presiuni nepermise” asupra judecătorilor de la CCR şi a Avocatului Poporului.
Bețe în roata Guvernului
PNL va ataca la CCR Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare, motivând că Executivul are „interese ascunse”. PSD i-a acuzat pe liberali că practică un „joc iresponsabil” pentru că vor să blocheze activitatea Guvernului. Senatorii au adoptat ieri legea, proiectul urmând să ajungă la votul deputaților