Doi deputați, condamnați definitiv de Înalta Curte și Casație și Justiție pentru conflict de interese
- Ionel Stoica
- 23 februarie 2015, 21:32
Deputatul Niculae Mircovici, reprezentant al Uniunii Bulgare din Banat - România, a fost condamnat definitiv, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la şase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Aceeași instanță la condamnat și pe fostul deputat Mihai Radan, reprezentant al Uniunii Croaţilor din România, la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.
Un complet de cinci judecători de la Curtea supremă i-a respins lui Niculae Mircovici apelul şi a menţinut decizia instanţei de fond din 11 decembrie 2014, prin care deputatul a fost condamnat pentru conflict de interese. Niculae Mircovici a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General în martie 2014, ancheta fiind deschisă în urma unei sesizări a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Potrivit ANI, Niculae Mircovici a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă în baza căruia soţia sa a fost angajată în perioada 5 ianuarie 2009 - 15 iunie 2010 în funcţia de referent în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 35, Timiş. De asemenea, Niculae Mircovici a încălcat dispoziţiile art. 253 (1) din Codul Penal al României, întrucât a avizat contractul individual de muncă încheiat de soţia sa cu Camera Deputaţilor, decizie în urma căreia soţia a realizat un venit net în sumă totală de 20.387 lei, potrivit Agerpres.
Și fostul deputat Mihai Radan, reprezentant al Uniunii Croaţilor din România, a fost condamnat definitiv, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Un complet de cinci judecători de la Curtea supremă i-a respins lui Mihai Radan apelul şi a menţinut decizia instanţei de fond din 25 ianuarie 2014, prin care fostul deputat a primit un an de închisoare cu suspendare. Ancheta în acest caz a fost deschisă de Parchetul General în urma unei sesizări depuse de Agenţia Naţională de Integritate în noiembrie 2011. Potrivit ANI, Mihai Radan a propus şi avizat în calitate de deputat angajarea, în perioada 17 octombrie 2006 - 15 decembrie 2008, în cadrul biroului său parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 11 Caraş-Severin, a fiului său, Liubomir Mile Radan, în funcţiile de referent, respectiv şef cabinet, precum şi a nurorii sale, Elena Radan, în funcţia de consilier. Totodată, în aceeaşi perioadă, Mihai Radan a încheiat cu soţia sa un contract civil având ca obiect prestarea de către aceasta a unor activităţi remunerate de Camera Deputaţilor.