Documentul CRUCIAL descoperit după PROCESUL Kovesi-Antena 3. CSM adoptă o DECIZIE DURĂ împotriva unor PROCURORI DNA

Documentul CRUCIAL descoperit după PROCESUL Kovesi-Antena 3. CSM adoptă o DECIZIE DURĂ împotriva unor PROCURORI DNA

Procesul civil dintre șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și jurnaliștii Antena 3 și Lumea Justiției a stârnit un val imens de controverse. După ce, în apel, judecătorii de la CA Ploiești au decis obligarea jurnaliștilor de la Antena 3 la plata a 300.000 de lei, un document crucial a ieșit la suprafață. Este vorba despre o cerere înaintată de DNA pentru a obține copii de la dosarul civil, chiar înainte de termen.

Joi, CSM a stabilit că formularea acestei cereri de către DNA, la momentul respectiv, este de natură să aducă atingere judecătoarelor care au fost repartizate cauzei civile dintre Kovesi și jurnaliștii Antena 3, Marilena Panait și Valentina Gheorghe, relatează Lumea Justiției.

 

Imediat după aflarea verdictului, jurnaliștii implicați în proces au formulat o cerere de apărare a independenței celor două judecătoare, fapt care a stat la baza deciziei CSM, conform sursei citate. În baza demersului , s-a formulat Raportul Inspecției Judiciare nr. 1850/IJ/881/DIJ/2018 din 27 martie 2018 privind apărarea independentei magistraților. Actul este semnat de judecătoarele Liliana Novac și Mihaela Pașca de la Direcția de Inspecție Judiciară pentru judecători și a fost avizat de inspectorul șef al IJ, judecătorul Lucian Netejoru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Raportul a fost admis, joi, cu majoritate de voturi și, în urma acestuia, s-a demarat procedura de cercetare disciplinară a procurorilor DNA care au formulat cererea respectivă, Marius Bulancea și Mihaela Beldie-Canela.

În principiu, Inspecția Judiciară considera că formularea unei cereri de către DNA pentru a obține acte care ar fi fost utile într-o altă cauză, instrumentată de Laura Codruța Kovesi, „nu ar putea fi asimilată unei constrângeri ori presiuni exercitate asupra membrilor completului de judecată cu privire la modul de soluționare a unei cauze”. Pe de altă parte, în particular, formularea acestei solicitări exact înainte de termenul procesului „formularea unei cereri de către DNA în maniera și circumstanțele descrise mai sus poate constitui o atingere adusă independenței magistraților”.

Documentul poate fi citit integral pe luju.ro.