„«Viitorul țării și nației noastre este strâns legat de drept și legalitate», îi scria Iancu Flondor lui Iuliu Maniu în 1923…
Editura Humanitas organizează luni, 13 noiembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului Iancu Flondor, Bucovina și România Mare. Documente și scrisori, o ediţie îngrijită, studiu introductiv şi note de Andrei Popescu, cu un cuvânt înainte de Maria Ioana Miclescu.
Vor prezenta cartea Petre Guran, Mihail Neamțu și Andrei Popescu, iar invitatul special al evenimentului va fi Maria Ioana Miclescu, nepoata lui Iancu Flondor, una dintre figurile marcante ale mișcării românilor din Bucovina pentru emancipare națională și unire cu România.
„«Viitorul țării și nației noastre este strâns legat de drept și legalitate», îi scria Iancu Flondor lui Iuliu Maniu în 1923. Onestitatea sa și patriotismul sincer pot fi de neînțeles astăzi, când politica și corupția coexistă, însă spiritul său justițiar și repulsia față de nedreptate sunt trăsături care ar trebui să ne inspire pe noi toți, chiar și la o sută de ani de la Marea Unire. Contribuția lui Iancu Flondor la unirea Bucovinei cu România este extrem de însemnată și a fost recunoscută atât de istorici, cât și de contemporanii săi, care notau că «atât de strâns legat este numele lui Flondor de actul istoric de la 1918, încât aproape s-a identificat cu dânsul». După Unire, Nicolae Iorga i-a adus un omagiu lui Flondor, exclamând: «Cu adâncă recunoștință, mulțumim omului întreg și neînfricoșatului Român».“ (ANDREI POPESCU)
„România, întregită din patru țări… trece actualmente printr-o fază critică. Din deosebirea a patru mentalități diferite, chemate însă acum și pentru tot viitorul să colaboreze împreună la prosperitatea unei singure țări, rezultă, firește, dificultăți cari se manifestă zilnic. Cu toate acestea, sunt convins că vom învinge aceste dificultăți și nu mă îndoiesc nici un moment că amalgamul acestor patru mentalități deosebite va da un rezultat splendid și va pune națiunea noastră la locul cel important destinat ei de istorie. (IANCU FLONDOR, 1922)