Evenimentul Zilei > International > Documente și înregistrări ale spionului KGB, Yuri Nonsenko, despre asasinul lui JFK, desecretizate de Arhivele Naționale Americane
Documente și înregistrări ale spionului KGB, Yuri Nonsenko, despre asasinul lui JFK, desecretizate  de Arhivele Naționale Americane

Documente și înregistrări ale spionului KGB, Yuri Nonsenko, despre asasinul lui JFK, desecretizate de Arhivele Naționale Americane

Înregistrări și documente cu spionul defector KGB, Yuri Nonsenko(februarie 1964) despre perioada petrecută în URSS de către asasinul lui JFK, Lee Harvey Oswald au fost publicate de către Arhivele Naționale Americane.

 

Peste 3800 de înregistrări și circa 441 de documente  care cuprind mărturii ale spionului sovietic defector în SUA, Yuri Nonsenko despre trecutul KGB al lui Lee Harvey Oswald au fost publicate, luni, de către Arhivele Naționale Americane, luni, potrivit dailymail.co.uk.

Nosenko a fost un agent KGB  care a  fugit în 1964 în SUA cu dosarul KGB al asasinului lui JFK, Lee Harvey Oswald în SUA. În discuțiile cu agenții CIA, Nonsenko a dezvăluit detalii despre legăturile lui  Lee Harvey Oswald cu KGB-ul în timpul petrecut  de acesta în Uniunea Sovietică.

Fostul spion a pretins că a fost omul responsabil de dosarul KGB pe Oswald, în timp ce asasinul era în Uniunea Sovietică.

Oswald s-a mutat în Uniunea Sovietică în 1959, după ce a părăsit  marina. El a încercat să defecteze, înainte de a se întoarce în SUA, cu noua sa familie în iunie 1962.

El l-a asasinat pe JFK pe 22 noiembrie 1963. Oswald a fost împușcat și ucis de Jack Ruby două zile mai târziu pe 24 noiembrie.

Pe lângă dosarele de la Nosenko, în documente au fost incluse și informații referitoare la ancheta privind asasinarea lui Martin Luther King Jr din 1968.

Oficialii Arhivelor  Naționale au publicat în ultimii 25 de ani  mai mult de cinci milioane de pagini de informații privind investigația JFK. Milioane de pagini au fost deja puse la dispoziția publicului și pot fi vizualizate online, în timp ce alte informații care au fost redactate sau reținute anterior – într-un fel cum a fost cazul cu ceea ce a fost lansat luni  așteaptă să fie publicate în cursul acestui an.