Acestea ar fi fost postate de o campanie rusească

Scurgerea online a documentelor comerciale clasate este legată de o campanie de dezinformare rusă cu antecedente, şi are toate caracteristicile încercării de a interveni în viitoarele alegeri ale Marii Britanii, a declarat astăzi un ministru britanic.

Ce explicaţii a dat Reddit

Ieri, site-ul Reddit a dat câteva explicaţii spunând că documentele au fost publicate de o campanie care are originea în Rusia, alimentând temerile că Moscova încearcă să intervină în alegerile Marii Britanii.

Aşadar, Reddit, o platformă de socializare pe care un utilizator au folosit-o pentru a distribui dosarul, a declarat aseară: „Am fost informaţi de o postare pe Reddit care include documente scurse din Marea Britanie. Am investigat acest cont și conturile conectate la site-ul nostru, iar astăzi credem că a făcut parte dintr-o campanie care a fost raportată ca fiind originară din Rusia.

“Înțeleg din ceea ce a fost pus pe site-ul respectiv că cei care par să știe despre aceste lucruri arată toate semnele caracteristice unei interferențe ruseşti“, a declarat ministrul culturii, Nicky Morgan, la radio BBC.

Promovarea documentelor online seamănă îndeaproape cu o campanie de dezinformare care provine din Rusia

Marea Britanie a acuzat anterior Rusia că s-a amestecat sau a încercat să se amestece în alegerile occidentale, acuzații respinse în mod repetat de Moscova. Funcționarii de la Moscova nu au fost disponibili pentru comentarii cu privire la ultimul incident.

Comitetul pentru Informații și Securitate (ISC) al Parlamentului britanic a efectuat o anchetă privind acuzațiile privind activitatea rusă care vizează Regatul Unit, inclusiv în referendumul din 2016 cu privire la UE, însă Johnson a refuzat să-și publice raportul înainte de alegeri, pentru că, spune el, ar avea nevoie de un studiu mai atent.

Agențiile de securitate britanice au avertizat că Rusia și alte țări ar putea încerca să perturbe alegerile de săptămâna viitoare din Marea Britanie  cu  metodele cyberattacks (orice încercare de a expune, modifica, dezactiva, distruge, fura sau obține acces neautorizat la anumite date confidenţiale)  sau mesaje politice distribuite masiv pe social media, notează independent.