Documente care arată că producătoarea de la TVR Cluj nu are atribuții editoriale și nu poate cenzura o emisiune

A trecut mai bine de o săptămână de când am semnalat că o emisiune realizată de jurnalistul Romeo Couți la TVR Cluj a fost oprită de la difuzare de producătoarea Laura Pașca. Revin cu documente, ca să demonstrez abuzul acestei angajate.

Pentru cei care nu sunt la curent cu subiectul, reiau știrea despre cenzurarea unei emisiuni cu o temă importantă.

Pe 5 iunie, de la ora 16.30, telespectatorii dintr-o mare parte a Ardealului ar fi trebuit să urmărească la TVR Cluj o emisiune de analiză geopolitică, având ca temă un subiect larg dezbătut în presa națională și internațională, în ultima perioadă. Era anunțată pe tv sub titlul "Ochii lui Putin în Transilvania". Iar promo-ul suna și mai incitant: "Va reuşi Viktor Orbán în noul mandat să îngenuncheze Transilvania? Geopoliticieni, diplomaţi şi jurnalişti vor analiza politica Budapestei faţă de România şi dorința obsesivă a lui Viktor Orbán de a obține controlul în Transilvania."

Emisiunea nu a mai fost difuzată. Producătoarea executivă Laura Pașca i-a comunicat realizatorului clujean Romeo Couți că unul din invitații săi, istoricul și analistul Tudor Păcuraru, fost ofițer SRI până în urmă cu 6 ani, nu a prezentat „documente și alte probe” în timpul comentariului său.

Am arătat, în articolul anterior, că Tudor Păcuraru, care este și editorialist al Evenimentului zilei, a făcut analiză și a comentat pe marginea unei știri apărută în toate publicațiile internaționale importante, dar și în cele românești - evz.ro, infoactual.ro, g4media.ro, rador. Este vorba despre declarația eurodeputatului Michael Gahler, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European pentru Afaceri externe, care a uluit pe toată lumea când a fost publicată de Bloomberg. Gahler se referea la

Viktor Orban și la acțiunile sale în raport cu Rusia.

Producătoarea Laura Pașca i-a transmis realizatorului Couți motivele pentru care emisiunea lui nu poate intra pe post. O serie de aprecieri editoriale pentru care domnia sa nu are competență din poziția de producător executiv. Le puteți citit aici.

TVR, căreia i-am cerut răspuns la niște întrebări în legătura cu decizia de la studioul de la Cluj, dar și cât e de legală implicarea producătoarei în activitatea editorială a unui jurnalist cu vechime și apreciat profesional, a omis lămurirea privind-o pe Laura Pașca.

Documente care arată că producătoarea Pașca nu are atribuții editoriale

Știam bine că un producător de emisiune nu se poate amesteca în conținutul editorial, așa cum a făcut Laura Pașca. Probă este mailul în care înșiră tot felul de motive pentru care emisiunea a fost cenzurată.

Acum am și documente – fișa postului unui producător tv – care arată clar atribuțiile Laurei Pașca de la TVR Cluj și demonstrează că oprirea de la difuzare a emisiunii despre Tansilvania și Viktor Orban este un abuz.

 

Trebuie reținut și că, în fișa cu atribuții scrie că producătoarea executivă „își asumă politica editorială” doar pentru „materialele difuzate în programul de știri” (pc. 10). Așa că nu poate avea calitatea de a da indicații din punct de vedere editorial atunci când se realizează o emisiune tip talk-show, un interviu, un documentar sau o anchetă.

Ulterior am aflat de la surse din media clujeană că directorul studioului teritorial Cluj este un apropiat al UDMR și că acolo s-ar afla cheia cenzurii. Conducerea de la București, inclusiv președintele TVR, Dan Turturică, nu par a dori să afle adevărul despre ce s-a întâmplat la Cluj, unde un jurnalist s-a trezit că emisiunea pentru care a muncit a fost interzisă la difuzare. Invocă teama de CNA. O aiureală. Emisiunea era înregistrată. Dacă era spus ceva foarte grav, fragmentul putea fi eliminat la montaj.

Poate că n-ar fi rău ca realizatorul să trimită o copie a emisiunii la CNA spre analiză și obținerea unui răspuns dacă a încălcat legea audiovizualului.

Romeo Couți așteaptă răspunsuri și de la Comisia de abuzuri din Parlament, căreia i s-a adresat președinta sindicatului MediaSind din TVR Cluj.

Dacă tot se vorbește și se scrie atât de mult despre cenzurarea lui Cristian Tudor Popescu de cître Digi24, se poate face același lucru și pentru un jurnalist mai puțin cunoscut la nivel de țară, care nu face rating la tv și nici trafic prea mare pe site-urile de presă. E vorba de libertatea presei și a jurnaliștilor. Nu tolerăm derapajele, dar nici abuzurile.