Filmul, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun documentar, anul acesta, poate fi văzut în premieră în România, în Competiția celei de-a treia ediții a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica, care va avea loc între 8-13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu și Union.
Documentarul lui Jehane Noujaim (Control Room) surprinde schimbările sociale din Egiptul ultimilor ani, prin intermediul poveștilor personale, emoționante, ale unora dintre protestatarii din Piața Tahrir. Unul dintre ei este actorul Khalid Abdalla, protagonist în filme ca The Kite Runner, United 93 sau Green Zone care, inspirat de activismul tatălui său, închis în Egipt în anii 70 și plecat în exil, s-a întors din Londra pentru a se alătura revoluției. Apreciat pentru stilul vizual, pentru forța și emoția lui, The Square a câștigat Premiul publicului la festivalurile de la Sundance și Toronto, și a fost numit Cel mai bun documentar al anului 2013, de către International Documentary Association, trofeu primit de Jehane Noujaim în ovațiile audienței.

De cronici extrem de favorabile s-a bucurat și un alt film din competiție, Neighbouring Sounds /O Som ao Redor, drama braziliană regizată de Kleber Mendonça Filho și propusă de Brazilia la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, anul acesta.

În competiția Cinepolitica va rula, în premieră în România, și un film proaspăt adus de la Festivalul de la Berlin, din secțiunea Panorama: impresionantul I’m Not Angry!/ Asabani Nistam!, de Reza Dormishian (Iran).

Te-ar putea interesa și: