Juriul Festivalului de Film Sportiv de la Barcelona a acordat premiul special documentarului „Nadia Comăneci, gimnasta și dictatorul”.
Regizoarea germano-americană Pola Rapaport a realizat pelicula în care sunt prezentate momente din viața sportivă a ceea ce avea să devină o legendă a gimnasticii, Nadia Comăneci, în era comumismului din România. Documentarul „Nadia Comăneci, gimnasta și dictatorul” i-a atras atenția directorului festivalului.„Este dezvăluită complexitatea relațiilor dintre regimul Ceaușescu și Nadia Comăneci, o realitate foarte diferită pe cea care ar putea fi aflată din exterior”, a subliniat Agusti Argelich.
În cea de-a opta edție a Festivalului de Film Sportiv au fost înscrise inițial peste 400 de filme din 40 de țări. Dintre acestea, 80 au intrat în concurs, o cifră care i-a făcut pe organizatori să se declare „foarte mândri”. Premiul cel mare a fost câștigat de scurtmetrajul italian „Penalti” (în regia lui Aldo Iuliano), care spune povestea unui grup de băieți care joacă fotbal în mijlocul pustietății.
Mai mult, toate peliculele prezentate în cadrul acestui festival au fost vizionate de aproximativ 10.000 de persoane. Proiecțiile s-au desfășurat în Muzeul Olimpic din Barcelona, săli de teatru și de cinematograf, centre culturale, biblioteci și penitenciare.
Alte pelicule premiate în cadrul BCN Sports Film:
- „We're Superhumans” (Marea Britanie) - a primit mențiunea specială a juriului
- „Gigantes descalzo” (Spania/Mexic) - premiul pentru cea mai bună producție catalană
- „Chemins de glace” (Canada) - onorată cu distincția pentru cel mai bun film de sport extrem
- „Boniek and Platini” (Franța/Polonia) - premiul pentru cel mai bun film de lung metraj
- „Steve McQueen: The man & Le Mans” (Anglia/SUA) și „Preston” (Franșa) - ambele pelicule s-au aflat pe lista câștigătorilor competiției.