Totul pornește de la o predicție pe care ar fi făcut-o cardinalul Paolo Romeo, arhiepiscop de Palermo, în timpul unei vizite recente în China. ”Sigur pe sine, ca și cum ar ști cu exactitate, cardinalul Romeo a anunțat că Sfântul Părinte mai are de trăit doar 12 luni”, scrie ziarul Fatto Quotidiano, precizând că înaltul prelat este convins de existența unui ”complot împotriva Suveranul Pontif.

Cardinalul a fost atât de sigur de acest lucru încât a reușit să îi coningă pe cei cu care a vorbit, inclusiv oameni de afaceri italieni și reprezentanți chinezi ai Bisericii Catolice, că ar fi vorba de o încercare de asasinare a Papei.
”Premoniția” se regăsește în acest raport strict secret, datat 30 decembrie 2011, predat Papei de către cardinalul Castrillon Hoyos, luna trecută. Se pare că documentul a fost scris în germană, pentru a limita numărul celor din interiorul Vaticanului care l-ar putea citi, dacă le-ar cădea în mâini.
Documentul nu spune însă nici cine ar putea fi eventualii participanți la complot, nici momentul sau locul în care Suveranul Pontif ar putea fi asasinat.
Succesorul, un italian?

Cardinalul Romeo spune chiar că succesorul lui Benedict al XVI-lea va fi cardinalul Angelo Scola, arhiepiscop de Milano, sugerând că șefia Vaticanului îi va reveni unui italian, după ce a fost deținută de germanul Benedict și polonezul Ioan Paul al II-lea.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, a apreciat că informațiile publicate de ziar sunt ”atât de incredibile”, încât nu le poate comenta. El a precizat totuși că nu neagă existența acestui document, ajuns la Vatican.
Fostul Papă, Ioan Paul al-II-lea, a fost, în mai 1981, ținta unei tentative de asasinat.Turcul Ali Agca a tras mai multe focuri de armă asupra Suveranului Pontif, în Piaţa Sfântul Petru din Roma, rănindu-l grav.