Al șaselea raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbările Climatice, publicat înaintea conferinței cruciale de la Glasgow, este un document înfricoșător.
Politicienii se concentrează pe amenințări imediate precum cel al Covidului. Dar dacă nu vor acorda prioritate măsurilor globale necesare pentru a face față schimbărilor climatice, deoarece cel mai mare impact al acesteia se întinde dincolo de orizontul de timp al majorității deciziilor politice și de investiții, omenirea o va sfârși urât.
Astrofizicianul Martin Rees: „Lumea o să fiarbă ca o broască în apa clocotită”
Mi-e teamă că poziția noastră actuală seamănă cu proverbiala broască care fierbere în apa clocotită, avertizează expertul. Prin ignorarea completă a semnalelor clare care arată că schimbările climatice vor devasta Pământului, specia noastră se comportă ca o broască într-o oală cu apă clocotită, a scris astrofizicianul Martin Rees. Este un avertisment cumplit, deși astrofizicianul are câteva idei prin care am putea să schimbăm direcția în care ne îndreptăm.
Ar trebui să ne pese de șansele de viață ale nou-născuților care vor trăi în secolul al 22-lea și ale celor care îi urmează. Așadar, merită cu siguranță să luați măsuri preventive, să plătiți o primă de asigurare, pentru a proteja generațiile viitoare împotriva celor mai nefavorabile scenarii. Ar trebui să fim atenți la moștenirea pe care o datorăm strămoșilor noștri; ar fi rușinos dacă am lăsa descendenților noștri o planetă sărăcită.
Expertul compară efectele unui asteroid care ar lovi Pământul cu dezastrele create de omenire
„Luați în considerare această analogie. Să presupunem că astronomii au descoperit un asteroid și au calculat că va lovi Pământul în 2080. Nu cu certitudine, dar să zicem cu o probabilitate de 10%. Ar trebui să fim relaxați fiindcă e o problemă care va apărea peste zeci de ani, atunci când oamenii vor fi mai bogați și s-ar putea ca asteroidul să rateze planeta? Nu cred că ne-am relaxa. Cu siguranță, liderii lumii ar fi de acord că ar trebui să începem imediat să găsim modalități de a combate dezastrul sau de a gestiona efectele”, a adăugat Rees.
Şi continuă: Politicienii vor lua măsuri doar dacă simt că publicul le suflă în spate. Influența directă a oamenilor de știință din „backroom” asupra politicienilor este limitată (cu excepția situațiilor de urgență precum Covid-19), mai spune astrofizicianul.
De ce avem nevoie de voci amplificate de indivizi carismatici
Astrofizicianul Martin Rees spune că: Opinia publică s-a schimbat în mod satisfăcător, dar asta se datorează faptului că pârghiile oamenilor de știință asupra alegătorilor sunt reluate de indivizi carismatici, în special de cvartetul disparat al Papei Francisc, David Attenborough, Bill Gates și Greta Thunberg. Deloc surprinzător, tinerii, care ar putea trăi până la sfârșitul secolului, ale căror strigăte de acțiune sunt cele mai puternice și al căror activism este binevenit, a scris expertul în editorialul său publicat de scotsman.