Evenimentul Zilei > Actualitate > Incredibil ce imagini! Jupiter, lovit din nou de un obiect misterios. Impactul a fost puternic. VIDEO- FOTO
Incredibil ce imagini! Jupiter, lovit din nou de un obiect misterios. Impactul a fost puternic. VIDEO- FOTO

Incredibil ce imagini! Jupiter, lovit din nou de un obiect misterios. Impactul a fost puternic. VIDEO- FOTO

Jupiter tocmai a mai primit o altă lovitură interplanetară. Dacă se confirmă, ar fi cea de-a 11-a cometă sau asteroid care lovește gigantul gazos de când bucăţi din cometa Shoemaker-Levy 9 s-au izbit de Jupiter în 1994.

Astronomii japonezi au surprins imagini ale unei potențiale coliziuni cu Jupiter, la puțin peste o lună după ce au observat un incident similar. O echipă condusă de Ko Arimatsu de la Universitatea din Kyoto a lansat imagini cu o lumină strălucitoare misterioasă care apare pe gigantul gazos timp de aproximativ patru secunde pe 15 octombrie.

Impactul a fost extrem de vizibil de pe Pământ (video)

Evenimentul a avut loc în zona tropicală de nord a lui Jupiter, lângă marginea de sud a centurii temperate de nord. Dacă lumina strălucitoare va fi confirmată ca un impact, ar fi a noua capturată de ochiul uman – ultima a fost observată pe 13 septembrie.

Pentru prima dată în istorie, am reușit să observăm simultan acea lumină puternică în momentul în care un mic corp s-a ciocnit de suprafața lui Jupiter la 22:24 (JST) pe 15 octombrie”, au transmis cercetătorii pe Twitter , ca raportat pentru prima dată de Sky and Telescope.

Jupiter este lovit de zeci, poate sute, de asteroizi în fiecare an, deoarece planeta uriașă acționează ca o blocaj pentru a opri astfel de obiecte de la impactul cu Pământul.

Urmează Pământul? Planeta Jupiter, lovită în plin de un obiect necunoscut. Imagini incredibile cu explozia. VIDEO-FOTO

Jupiter impact flash în culori false

Cu toate acestea, filmarea unui astfel de eveniment este foarte rară. Primul impact înregistrat asupra lui Jupiter a fost Cometa Shoemaker-Levy 9 (SL9) care a lovit în iulie 1994.

Luna trecută, astronomii au surprins o lumină strălucitoare care apare timp de câteva secunde pe gigantul gazos.  

Astronomul german Harald Paleske privea umbra lunii lui Jupiter când a observat impactul.

După ce a văzut blițul strălucitor, Paleske s-a uitat la fiecare cadru cu speranța de a afla ce a cauzat lumina. A descoperit că blițul se afla în atmosfera lui Jupiter și a rămas vizibil timp de două secunde, excluzând orice interferență pe Pământ sau un satelit aleatoriu care plutește pe planetă. „Un fulger puternic de lumină m-a surprins”, a spus el pentru Space Weather . „Ar putea fi doar un impact.”

Astronomul din Brazilia José Luis Pereira și-a instalat echipamentul în São Caetano do Sul, în statul São Paulo, din sud-estul Braziliei, pe 12 septembrie și a îndreptat angrenajul spre Jupiter.

„Spre surprinderea mea, în primul videoclip am observat o altă strălucire pe planetă, dar nu i-am acordat prea multă atenție, deoarece am crezut că ar putea fi ceva legat de parametrii adoptați și am continuat să mă uit normal”, a spus Pereira pentru Space.com.

„Pentru a nu opri capturile în curs de teamă că condițiile meteorologice nu se vor înrăutăți, nu am verificat primul videoclip. Am verificat rezultatul doar în dimineața zilei de 14, când programul m-a alertat cu privire la probabilitatea mare de impact și am verificat dacă există într-adevăr o înregistrare în primul videoclip”, a scris Pereira.

Apoi a trimis informațiile lui Marc Delcroix de la Societatea Astronomică Franceză, care a confirmat că evenimentul văzut în filmare este un impact.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: