Ana, 24 de ani: In ultimul timp nu mai vad bine, ca si cum mi-ar fi crescut miopia. Se poate vedea la un control daca am doar ochii obositi sau daca dioptriile mi-au crescut in mod real?
„Inteleg ca in ultima vreme, din cauza efortului sustinut, a aparut o scadere a acuitatii vizuale la distanta. Poate sa fie vorba despre o crestere adevarata a dioptriilor (a miopiei) sau de o falsa crestere, adica acuzele dumneavoastra sunt cauzate de un spasm de acomodatie, manifestat prin tulburarea vederii la distanta si pastrarea ei oarecum normala la aproape.

Spasmul de acomodatie apare mai frecvent la tinerii care  isi solicita mult ochii la aproape si poate fi insotit de cefalee, imbracand chiar un caracter migrenos. Practic, pentru a vedea daca au crescut dioptriile in mod real, va recomand un examen oftalmologic complet si o masurare a refractiei oculare (a dioptriilor) sub cicloplegie (cu picaturi). Acestea au rolul de a paraliza acomodatia, deci de a inlatura acest spasm, masurarea dioptriilor cu picaturi fiind cea reala.”