Evenimentul Zilei > Actualitate > DOCTOR EVZ: Insuficienţa cardiacă se moşteneşte?
DOCTOR EVZ: Insuficienţa cardiacă se moşteneşte?

DOCTOR EVZ: Insuficienţa cardiacă se moşteneşte?

Vă răspunde Luminiţa Iliuţă, medic primar cardiolog la Institutul „C.C. Iliescu“ din Bucureşti.

Georgiana: Bunica a murit în urmă cu puţin timp de insuficienţă cardiacă. În ultimii ani de viaţă respira foarte greu mai ales când făcea puţin efort. Acum observ că mătuşa mea (fiica ei) are aceleaşi simptome la 60 de ani. Spre deosebire de bunica, mătuşa urmează un tratament. Ce poate face să supravieţuiască cât mai mult? Se poate moşteni insuficienţa cardiacă pe care o avea bunica şi la fiica ei?
Insuficienţa cardiacă nu se moşteneşte. Există predispoziţie pentru cardiopatie ischemică şi pentru infarctul miocardic acut. Dacă unul dintre părinţi suferă de una dintre aceste două afecţiuni, riscul ca şi copilul să le moştenească este de două ori mai mare. O sfătuiesc pe mătuşa dumneavoastră să meargă la un medic cardiolog care să vadă exact de ce gâfâie.

Insuficienţa cardiacă poate fi cauzată de o afecţiune valvulară sau de una coronariană şi, în funcţie de aceasta, se tratează diferit. Oboseala este un fenomen complex şi poate avea şi cauze pulmonare, nu doar cardiace. Dacă simte că se sufocă la un efort scăzut, cauza este una cardiacă. Dacă senzaţia este una de sfârşeală, nu are legătură cu inima.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: