DOCTOR EVZ: Ce trebuie să mănânce un sportiv?

DOCTOR EVZ: Ce trebuie să mănânce un sportiv?

Vă răspunde prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Bogdan: Ce ar trebui să mănânce un sportiv? Ce alimente şi suplimente alimentare sunt indicate pentru cei care merg la sală  şi doresc să-şi dezvolte masa musculară într-un mod cât mai natural?

În primul rând, trebuie să practicaţi acest sport sub supravegherea strictă a specialistului. Deasemenea, verificaţi dacă în spaţiul în care faceţi efort fizic este aer curat, nepoluat. Nu este bine să fie o sală cu aer condiţionat unde se trag de afară, din bulevard, toate noxele. Efortul fizic se face numai în spaţii cât mai curate, nepoluate.

În al doilea rând, trebuie să aveţi o dietă variată şi echilibrată, adică să mâncaţi din toate câte puţin. Şi să nu uitaţi niciodată de legume şi fructe proaspete.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aveţi nevoie de aport caloric zilnic deoarece nu mai sunt suficiente 2.500 de calorii, ca la un bărbat obişnuit. Pentru construcţia muşchilor, trebuie să mâncaţi proteine de origine animală, şi aminoacizi ramificaţi, care se găsesc în  zerul de lapte.

Unii recomandă şi substanţe anabolizante, dar trebuie să fiţi atent pentru că ele nu sunt tocmai sănătoase, mai ales să nu fie derivaţi de steriozi, deoarece, în timp, puteţi să aveţi mari neplăceri cu ficatul, care poate fi afectat.

Dacă transpiraţi, trebuie să aveţi aport de apă şi electroliţi. Nu e eficientă apa obişnuită  pentru că pierdeţi clorură de sodiu, magneziu, potasiu, prin transpiraţie. Aveţi nevoie de băuturi izotonice, care să aibă electroliţi.

Nu vă recomand să mâncaţi produse zaharoase, de patiserie, de cofetărie, junk-food, nici produse din carne de tip mezeluri. Consumaţi mâncăruri cât mai aproape de natură, iar glucidele să fie în forma lor naturală integrală, de exemplu cereale integrale, nu cu ciocolată etc. Nu mâncaţi foarte multe grăsimi saturate, cum este carnea grasă de porc.