Dobrogea, sub cod portocaliu de ploi și furtună. Inundații și drumuri blocate

Dobrogea, sub cod portocaliu de ploi și furtună. Inundații și drumuri blocate

Șoseaua națională care leagă Tulcea de Constanța este blocată din cauza unui tir care a derapat și s-a pus de-a curmezișul DN22, între cele două județe, iar unele porțiuni ale drumului sunt inundate de noroi și pietre, Dobrogea fiind sub cod portocaliu de furtună și ploi torențiale.

Tirul care blochează DN22, în apropierea localității Mihai Viteazu, a derapat din cauza carosabilului umed, a vântului puternic și a ploilor torențiale cu grindină. Șoferul a vrut să evite un copac care s-a rupt și a căzut pe carosabil. Se estimează că traficul va fi deblocat imediat ce mastodontul care este pus de-a curmezișul șoselei naționale va fi tras în afara carosabilului.Traficul, în nordul județului Constanța se desfășoară cu mare dificultate.

Cantități uriașe de noroi și pietre acoperă drumul național în apropierea localității Palazu Mic, aduse de furtună. Cozile de mașini se întind, pe DN22, pe o distanță de zeci de kilometri. A plouat cu grindină în mai multe localități din Constanța, iar în cele două județe din Dobrogea s-a emis avertizare hidrologică, de inundații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit ISU Dobrogea, de la intrarea în vigoare a codului portocaliu și până în momentul de față, prinsistemul 112 s-au primit peste 20 de apeluri care sesizează gospodării sau case inundate, dar și copaci căzuți pe carosabil. S-au anunțat autoritățile locale (primăriile) dar și echipaje de pompieri care acționează pe raza localităților Palazu Mic și Cerchezu.

În județul Tulcea, populația a fost înștiințată prin intermediul sistemului RO-ALERT referitor la modul de protecție în cazul manifestării fenomenelor meteorologice prognozate.

Lcalitățile afectate de codul portocoaliu sunt în județul Tulcea: Măcin, Babadag, Sarichioi, Isaccea, Jijila, Jurilovca, Greci, Baia, Niculițel, Topolog, Luncavița, Somova, Cerna, Carcaliu, Turcoaia, Frecăței, Mihail Kogălniceanu, Casimcea, Slava Cercheză, Nalbant, Dăeni, Mihai Bravu, Ceamurlia de Jos, Izvoarele, Stejaru, Ostrov, Văcăreni, Ciucurova, Peceneaga, Dorobanțu, Beidaud, Horia, Valea Teilor, Hamcearca, Grindu, Smârdan, I.C. Brătianu.

Iar în județul Constanta: Constanța, Medgidia, Năvodari, Cernavodă, Ovidiu, Murfatlar, Hârșova, Mihail Kogălniceanu, Cobadin, Cumpăna, Valu lui Traian, Lumina, Cogealac, Nicolae Bălcescu, Topraisar, Agigea, Corbu, Mircea Vodă, Castelu, Poarta Albă, Rasova, Ciobanu, Crucea, Peștera, Mihai Viteazu, Ciocârlia, Ghindărești, Cuza Voda, Istria, Saligny, Mereni, Seimeni, Săcele, Topalu, Gârliciu, Bărăganu, Pantelimon, Târgușor, Fântânele, Tortoman, Siliștea, Saraiu, Horia, Grădina, Vulturu.

Potrivit meteorologilor, se vor semnala, local și temporar, averse ce vor depăsi 30...35 l/mp; frecvente descărcări electrice; grindină; intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie.

„În urmă cu scurt timp, satul Palazu Mic, din comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța a fost acoperit de un strat consistent de grindină”, informează IGSU

Viitura a afectat o locuință în care se aflau 5 persoane (3 adulți și 2 copii). Stratul de grindină acumulat s-a revărsat în gospodărie și a blocat accesul în casă. Toate persoanele care se aflau în interior au fost evacuate și sunt în siguranță, fără probleme medicale. Din cauza viiturii produse, trei mașini au fost mutate la o distanță de zeci de metri, iar mai multe clădiri au fost afectate.

În unele zone, stratul de grindină a atins 1 metru grosime, iar pompierii au acționat pentru crearea unui culoar necesar pentru scurgerea apei acumulate.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică COD GALBEN care vizează posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile mici din județele Tulcea și Constanța.

Pentru prevenirea situațiilor care pot pune în pericol viața, recomandăm populației să respecte următoarele măsuri:

• Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul • Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată • În cazul în care sunteți surprinși de viitură, urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare”